VINfakta - Helge Skansen

Spansk brandy

Denne oversikten er boka "Konjakk, Armanjakk & Brandy" av Urban Laurin (UL) en stor takk skyldig. Dette utmerkede referanseverket ble oversatt og utgitt på Landbruksforlaget i 1999. Laurin bruker en 100-poengskala (jf. Parker) der 96-100 er "et helt enestående brennevin", 91-95 "et brennevin i verdensklassen", 86-90 "et urmerket brennevin med stor personlighet og kvalitet" osv.

Prisene fra Vinmonopolet har angitt fra hvilket år (VP07 = 2007). Det finnes også noen priser fra Spania i € som gir en pekepinn om priskategorien.

Agustine Blazques
UL 91-95
Etablert 1795, og siden 1973 datterselskap av Allied Domecq (se neste produsent).
Felipe II Solera Gran Reserva Jerez (UL 96) - 90€
Størst anerkjennelse, og som av mange betraktes som Spanias beste brandy, og dermed en av verdens beste. Duften er utrolig rik, parfymepreget, fruktig, med nyanser av valnøtt og fersken. Smaken er særdeles rik, kompleks, kraftig nøttepreget, oljeaktig og elegant, med nyanser av vanilje og kaffe. Ettersmaken er eksplosivt lang, bløt og elegant.
Pedro Domecq UL 86-95
Pedro Domecq er Spanias nest største brandyprodusent, med tradisjoner fra 1730. Domecq hevder at de med sin Fundador fra 1874 var først ute med å lansere brandy fra Jerez. Bedriften er en del av det store multinasjonale selskapet Allied Domecq. Domecq blir av mange betraktet som den mest sofistikerte produsenten, med så vel kraft som eleganse i brandyen. De har det største lageret av alle bodegaene med gammel brandy. Andelen av det smakrike holandas-brennevinet er stort, oftest minst halvparten.


Centenario (UL 82) går i nærmere en million kasser pr. år og er svært snill.
Fundador Solera Reserva (UL 86) -10€. Med sin bløte, litt varme og nøtteakrige smak går den som prototypen på spansk brandy.
Fundador Exclusivo - VP07: kr. 429.
Carlos III (10€)
Carlos I Solera Gran Reserva (UL 90) - VP07: 363 / 23€. Årllg selges det 15 000 kasser, som gjennomsnittlig har 12 år på fat. Merket har godt ry i Europa, men har fått mye negativ omtale av kritikere.
Carlos I Imperial Solera GranReserva - 45€
Marqués de Domecq (UL 95) har en kraftfull duft og en svært bløt, elegant, rik og lett søtlig smak med uvanlig lengde. Den bløte sødmen kommer ikke fra tilsetninger, men fra uvanlig smakrik basisvin og lang fatlagring. Fatene har tidligere inneholdt oloroso-sheny.
(Når Domecq destillerer vinene sine, pleier gjærutfellingene å være med. Ved å sprute varm vanndamp over gjærrestene, gir en brennevinet ekstra rik smak og finesse.)

Centro Españolas   Brandy Casajuana Gran Reserva 100 años - 120€. Lagret på amerikansk eik. En intens, søtm tykk og komleks brandy.
Diez-Merito
(se også Williams & Humbert)
UL 86-90
Foretaket Diez Hermanos ble etablert i 1875 av Salvador Diez og hans to brødre. I 1976 kjøpte Rumasa-konsernet bodegaen, men etter Rumasas nasjonalisering, kjøpte Marcos Equizabal merkene Bodegas Intemacionales og Diez-Merito fra den spanske stat i 1985. Marcos Equizabal har ivaretatt tradisjonene på en meget omdiskutert måte. Flere, særlig europeiske prøvesmakere, mener at Diez-Merito lager rik, men temmelig uinteressant brandy. Andre, ikke minst amerikanske kjennere, priser Diez-Merito som en av de beste produsentene.

Gran Duque de Alba Solera Gran Reserva (UL 90) - VP 07: kr. 400 / 27€. Er riktig god. Duften er rik, parfymepreget og kraftig nøttepreget. Smaken er rik, krydderpreget og bløt, med nyanser av vanilje, kaffe, sjokolade, sitron og fersken, og med bra lengde.
Gran Duque d'Alba Oro - 113€
Gonzalez Byass UL 86-90
En av de eldste sherrybodegaene - familieeid. Lett og ofte elegang stil. uten den typiske tyngde og kraft som er typisk for spansk brandy. Husets brandy har likheter med klassisk konjakk i både duft og smak.

Lepanto Solera Gran Reserva (UL 91) - VP07: kr 399 / 40€. Flaggskipet når det gjelder kvalitet, med stor andel holandas og en del basisvin fra sherrydistriktet. Både duft og smak er elegant og rik. En del av vinen som destilleres er ekte sherry.
Soberano (UL 82) - 8,5€. Spanias nest mest kjøpte brandy, er ganske oljeaktig med en stor andel destilado. En storfavortitt blant spaniolene som følge til kaffen.
Larios   1866 Gran Reserva - 39 €. Kommer fra Malaga. En mye omsatt brandy i Spania
José Peñín 01 (UL 75+) - 35€. Mahogni, aroma noe karamell/toast med en aning likøraktig med assosiasjoner til ny toast og hasselnøtt. Toast og oversøt, eterisk, svært korrekt i smak.
Lustau UL 91-95
Lustau er ikke bare en av de i særklasse beste sherryprodusentene, men også en svært god brandyprodusent.
Solera Reserva Jerez (UL 91) - 5 år, har en parfymepreget duft, med fine nyanser av vanilje, nøtter, smørmalt og eikefat. Smaken er rik, nøttepreget og fruktig, med nyanser av vanilje og fersken og fin lengde.
Solera Gran Reserva Jerez (UL 94) - 43€, har en rik duft med nyanser av parfyme, moden frukt, nøtter og kaffe. Smaken er svært rik, bløt, elegant og eksplosivt lang, med innslag av kaffe, valnøtt, eikefat, vanilje, fersken og smørmalt.
Mascaró UL 91-95
Svært dyktig Penedés-produsent. Kraftig og fetere enn konjakk, men er samtidig mer elegant og lettere enn Brandy de jerez.
Fine Marivaux (UL 81). Enkel og røff med tydelig nyanse av boisé.
Narciso Blue Label (UL 91) - 17€. Fyrrig og ung med bløt og fin nyanse av vanilje. 3-5 år.
Rare - 35€ - et flott kjøp for deg som strengt latt liker konjakk bedre.
Dom Narciso (UL 94) - 94€. Elegant og vinaktig, med nyanser av rosin, karamell, kaffe, sjokolade, rancio og litt eik En finesserik og forførende brandy. 8-10 år.
Osborne UL 86-90
Kjent for å lage den mest smaksrike brandyen - stil med kraft, men også bløthet og sjenerøs fruktighet.
Veterano Brandy (UL 81) - VP07: kr 270. Et av verdens hundre mest solgte brennevinsmerker. En søtlig og enkel brandy. 3 år.
Veterano Solera (UL 85) - 9€. Er bløtt fruktig og frisk med en sødme som en del opplever som vel påtrengende.
Magno Solera Reserva (UL 8)7- 10€. Har nøttepreg og fruktighet med fin sjenerøsitet. 5 år.
Independencia Solera Gran reserva - 15€.
Conde de Osbome Solera Gran reserva (UL 92) - 47 €. Brandyen er lagret gjennomsnittlig 20 år, men en del av innholdet har 100 år bak seg. Er spesielt rik, elegant, bløt og kremktig, med nyanser av nøtter, karamell, kaffe og vanilje. Kun brennevin av typen alquitara går til lagring. Brandyen tappes på en vakker flaske som ble designet av Salvador Dali i 1962 (se bilde).

Bobadilla UL 86-90: Bløt stil. Bobadilla er et datterselskap av Osborne.
Brandy 103 - VP02: kr 246 / 9,5 €. En enkel og kommersiell brandy.
103 Etiqueta Negra (UL 8) - VP07: kr. 245 / 10,5€. Tyngre stil.
103 White Label (UL 87) . Friskere og fruktigere.
Gran Capitán (UL 89) - 25€. Bløt, kremaktig, tradisjonell stil -25 år.
Rey Fernando de Castilla Bodega fra 1837 som ble overtatt av nordmannen Jan Pettersen i 1999, som da var Europa-direktør i Osborne. Svært anerkjent merke. For både grupper og enkeltpersoner organiserer Pettersen omvisning, vinsmaking, lunsj/middag (20 personer+). Les artikkel i Aftenposten. Solera Reserva - VP09: 289
Pettersen Extra Old
- VP09: 299 (selges i Norge)
Solera Gran Reserva de Castilla
(UL 94) - VP09: kr 420 / 34€. En smaksrik, kremaktig, kraftfull og nøttepreget brandy med fin eleganse og lengde.
Unico
Brandy Artesanal (tre utgaver: Amontillado, Oloroso, Oloroso Viejo)
Selecto (40 år gammel, toppmerket, ca. kr. 1000)
Sánchez Romate

UL 91-95
Familieforetak i Jerez de la Frontera (Cádiz) grunnlagt i 1781. Godt ry. Lager på fat som har vært brukt til oloroso-sherry, og det kjennes på duft og smak. Klassisk kraftfull stil, kombinret med fin eleganse.

Brandy Monseñor de Sánchez Romate - 10€.
Romate Solera Gran reserva (UL 88) - VP07: kr. 470 / 26€. Sjenerøs og svært søt, med nesten likørligndende preg.
Cardenal Mendoza Solera Gran reserva (UL 93) - VP02: kr. 460 / 27€. Klassisk, kraftfull og sjenerøs med intensive nyanser av vanilje, sjokolade, smønnalt og nøtter. Dette er en ganske søt brandy.
Cardenal Mendoza Non Plus Ultra Solera Gran reserva (UL 95) - 187€. Takket være basisvinen, olorososherry, er denne ganske unik. Ingen tilsetninger. Den brennes to ganger og lagres først på eikefat som lagres enkeltvis i 3-5 år, for deretter å tilbringe ytterligere 15 år i solerasystem på gamle olorosofat. Duften er instensivt parfymepreget, med nyanser av kaffe, appelsinskall, vanilje og eik. Smaken er svært rik, krydret og elegant, med uovertrufne nyanser av kaffe og sherry oloroso, samt vanilje, appelsinskall og krydder. Ettersmaken er svært lang med fin eikenyanse.
Cardenal Mendoza Carta Real (90+) - 64€
Cardenal Mendoza Carta Real
Cardenal Cisneros El Cesar Abolengo
- 8€
Brandy Non Plus Ultra Lujo - 180€
Torres UL 91-95
Lagres på amerikanske eikefat og har mye til felles med konjakk. Penedés.

Torres 5 Solera Selecta (UL 85) - 8€. Er basert på Xarel.lo-, macabeo- og parelladadruer og lagret i solerasystem.
Torres 10 Gran Reserva (UL 87) - 10€. Er basert på Xarel.lo-, macabeo- og parelladadruer og lagret i solerasystem.
Fontenac Reserva Especial (UL 88). Er basert på macabeo- og parelladadruer.
Torres "10" Imperial Brandy (UL 90) - VP07: 263. Er basert på parellada og er noe mer parfymepreget og enda bløtere.
Torres 20 Imperial Brandy Hors D'Age - VP07: 410 / 32€. Sigarbrandy.
Miguel I Gran Reserva (UL 92). Er basert på parellada, og har en fin fruktighet så vel som bra eikenyanse. Ligner en konjakk av god klasse.
Noble Brandy de Gran Reserva. Er basert på parellada og ugni blanc.
Jaime I - VP07: kr. 599 / 58€
Honorable Imperial Brandy (UL 94) - 185€. Stor og kompleks duft. Smaken er rik, konsentrert, fruktig, frisk, krydret og bløt.med bra lengde og nyanser av eikefat, vanilje og krydder. En del av brandyen er lagret fra 1960.

Valdespino UL 91-95
Velkjent sherryhus som har destillert vin siden 1516. Brandyproduksjonen er liten, kvaliteten høy.
Alfonso el Sabio (UL 94) - 9€, er mest kjent. Smaken er særdeles rik og kompleks med tradisjonell kraft og eleganse. Vinen kommer fra en enkelt vingård ved eiendommen Machamudo. Mosten man får når druene presses første gang, brukes til en svært berømt sheny, Fino Inocente. Mosten fra annen gangs pressing gir vin til Alfonso el Sabio.
Williams & Humbert UL 81-85
Gammelt herryhus fra 1877 som idag eies av den nederlandske brennevinsprodusenten Bols. De har også overtatt Diez-Merito.
Brandy Solera Reserva 1877 - 8€
Marques de Misa

Til toppen