VINfakta - Helge Skansen

Serveringstemperaturer for vin


Er det en ting du skal glemme for alltid når det gjelder vin, så er det utsagnet om at rødvin skal serveres med romtemperatur. Er du på en restaurant der rødvinsvinflaskene troner i lange hyllerekker i samme rom som maten serveres, bør varselklokkene ringe. Spør om de har vin i avkjølt rom/skap. Hvis ikke er det bare å be om isbøtta å ta saken i egne hender. Det er i det hele tatt utrolig at så mange restauranter både i Norge og i sydligere strøk av Europa neglisjerer det faktum at en vin skal serveres i henhold til en for den vintypen optimal temperatur. Prøv selv å server en god Chianti Classico på henholdvis 25 og 17 grader, og du vil oppleve det som to vidt forskjellige viner. Like galt er det å servere en hvitvin så iskald at alt av aroma og smak er pakket inn til det helt nøytrale.

Redaktør Jan H. Amundsen i Aperitif har laget oversikten under, og presiserer at anvisningene kun gir en pekepinn. Men er du i tvil, så sett flasken heller litt for kald på bordet, da den tross alt vil stige ved normal romtemperatur. Det er også viktig å ikke helle for mye i glassene, da temperaturen tross alt holder seg bedre i flasken.

19
Lagrede, rike rødviner fra Bordeaux, Piemonte, Brunello og Vino Nobile fra Toscana. Ribera del Duero.
18
Yngre viner fra Bordeaux, Piemonte, Brunello og Vino Nobile fra Toscana, Ribera del Duero samt Cabernet Sauvignon-baserte viner fra den nye verden.
17
De store vinene fra Côtes du Rhône (Côte Rôtie, Hermitage, Châteauneuf-du-pape m.fl.), Chianti Classico Riserva, Shiraz og Syrah fra den nye verden.
16
Rødvin basert på Pinot Noir fra både den nye og gamle vinverden.
15
De fleste rimelige rødviner og hetvin som bl.a. portvin.
14
Vellagrede hvite burgundere samt rød beaujolais og andre unge rødviner av samme type.
13
De rikeste champagnene.
12
Kraftige hvitviner og rike, vellagrede tyske hvitviner.
11
Årgangschampagne.
10
Ideell temperatur for tørr og fruktig hvitivn.
9
Champagne brut (tørr).
8
Halvtørre hvitviner.
7
Halvsøte og søte hvitviner (dessertviner) samt roséviner og enkle musserende viner.
6
Isvann.

Timeforwine.com har en liste med litt større slingingsmonn og en tanke kjøligere preferanse enn Amundsen. Sånn sett illustrerer det at i vinverden er det få absolutter.