VINfakta - Helge Skansen

Cornas

Dette lille AOC-området syd for Saint-Joseph hadde en storhetstid på 1700-tallet som hoffvin. Etter en lang nedgangstid etter krigen startet yngre krefter med bl.a. August Clape i spissen å restaurere de bratte, gjengrodde og sørvendte vinterassene med gamle vinstokker. I tillegg til tradisjonalistene fikk området også en klan av modernister på midten av 80-tallet med Jean Luc Colombo som hærfører. De har stått for mye av nyplantingen. Vær oppmerksom på at det er ujevn kvalitet på produsentene (noen lager tynne viner fulle av harde tanniner), så det er viktig å orientere seg.

De gode vinmakerne produserer kraftige, robuste, mørke og tørre endrue Syrahviner som trenger minst 6-10 år i kjelleren for å få fram bløthet og frukt-/vilt-/skog-/sopp-/krydderaromaer. De beste kan uten problemer holde 10 år til. Jordsmonn har mer porøs granitt enn vi finner i Côte Rôtie og Hermitage, og dette er forklaringen på at vinene er så aromatiske og tidvis også tilgjenglige som unge. Særlig gjelder dette modernistenes viner som går mer i retning av mer fruktighet og mindre tanniner. Har befunnet seg litt i skyggen for Côte-Rôtie og Hermitage, hvilket avspeiler seg i noe lavere priser til tross for at å drifte en vinmark her er like arbeidskrevende.

De beste vinmarkene:
La Sabarotte, Chaillot og Reynard.

Gode årganger:
Se introduksonskapitlet.

Matfølge:
Som unge fin til rødt kjøtt, lammelår og grillet biff. Vilt (hare, villsvin) eller oksegryte med vinsaus til modne viner. Også god til modne oster laget på geitemelk.

Hotell / restaurant:
Se Hermitage eller slå opp på Valence i din reisehåndbok.

Andre produsenter det er verdt å merke seg:
Mathieu Barret (Les Terrasses de Serre), Cave des Papes, Delas Frères (Chante-Perdrix), Eric et Joël Durand, Jean-Louis Thiers.

Allemand, Thierry
***
Thierry, en av få nykommere i Cornas, gikk sin læretid hos Robert Michel og kjøpte sin første vinparsell i 1982. Han har siden utvidet til drøyt 4 ha topp vinmarker, bl.a. ved å overta parseller fra Noel Verset. Han har klart å etablere seg som en av distriktets fremste produsenter, samtidig som han har innført en mer moderne, fruktig og raffinert stil med tidligere tilgjengelige viner. (2006) Cornas Reynard (13: 914)
Cornas Chaillot
Cornas Sans Soufre
Balthazar, Franck (René)
**
Franck har overtatt driften av dette lille bruket med 2 ha vinmarker fra faren René. Autentiske viner laget etter tradisjonelle metoder med sementtanker og gamle fat der vinen ligger opp til 2 år. (2006) Cornas (14:460)
Cave de Tain l'Hermitage
**
Dette kooperative fra 1933 har rundt 370 medlemmer med vel 1000 ha AOC-marker i Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Cornas (19 ha) og Saint-Péray. De står for 50% av produksjonen i Nord-Rhône. Ønolog Michel Courtial er ansvarlig for produksjonen. De har eget vinutsalg i Tain. Lager realtivt moderne Cornas. (2006) Cornas Les Nobles Rives
Chapoutier, M
*
Michel Chapoutier driver det eldste negociantfirmaet i Tain - etablert i 1808 (alle sønnene i familien har siden starten hatt fornavn på M). De produserer også vin fra egne 180 ha i 18 Rhône-AOCer, og er kjent for både tradisjonelle metoder (svært holbare viner som bør lagres lenge) og nytenking. Siden 1995 har de drevet økologisk. (2006) Cornas (229 / 18€)
Clape, Auguste
***
August er kongen av Cornas. Han giftet seg inn i vingården i 1949, og med sine 7,5 ha (med opp til 100 år gamle stokker) og tradisjonelle metoder (ingen ny eik) parret med åpent sinn for forbedringer lager han det ypperste regionen kan by på. Viner som kan ligge 20-30 i kjelleren - toppvinen trenger gjerne 15. Renaissance er fra yngre stokker og er tildigere tilgjengelig. Sønnen Pierre-Marie har overtatt ansvaret for driften og viderefører terroirestetikken på samme kvalitetsnivå. De lager også en utsøkt Côtes-du-Rhône. (2006) Cornas (465)
Cornas Renaissance (14:540)
Côtes-du-Rhône (236)
(se Aperitif)
Colombo, Jean-Luc
**
Jean-Luc og hans kone Anne etablerte seg i Cornas i 1984, og er en kompromissløs og innovativ konsulent/produsent som har gjort en stor innsats for å modernisere og løfte Cornas opp i den franske elitedivisjonen. Er rådgiver for mange andre, bl.a. gjennom Rhône Vignobles-nettverket (15 produsenter fra hele dalen), men har også sine motstandere. Hans viner taler derimot i stor grad til hans fordel. Har foruten 8 ha i Cornas kjøpt opp vinmarker i andre distrikter og driver som negociant - har totalt nærmere 30 viner i sitt utvalg. Høyt prisnivå på Cornasen, men bak ligger en svært omstendelig og kostnadskrevende produksjon. (2006) Cornas Les Ruchets (100 år gamle stokker - SEK 545)
Cornas La Louvée (500)
Cornas Terres Brûlées (199)
Cornas Les Méjeans
Courbis, Dominique et Laurent
**
Brødrene Dominique og Laurent overtok gården i Châteaubourg fra faren Maurice på tidlig 90-tall. Bak seg hadde familien 400 år med vinproduksjon i St-Joseph da de kjøpte sin første vinmark i Cornas i 1986. Tilhører modernistklanen rundt Jean-Luc Colombo og produserer konsentrerte viner med utstrakt bruk av ny eik. De har 5,4 ha vinmarker i Cornas og 20 ha i Saint Joseph. (2006)

Cornas La Sabarotte
Cornas Les Eygats
Cornas Champelrose (moderne stil)

Dumien-Serette, Domaine
**
Gilbert Serette giftet seg inn i dette lille gårdsbruket med 2,1 ha i Patou-marken i 1967 (med Danielle Dumien) og har drevet på heltid siden 1999. Tradisjonelle metoder med bentråkkede druer og 18-24 måneder på eikefat. Kan allerede drikkes fra 5-6 års alderen. men lagrer også godt. (2006) Cornas
Jaboulet Aîné, Paul
***
Dette Hermitage-negocianthuset ble etablert i 1834 i Tain. Produserer et 30-talls vinmerker fra AOC-marker spredt over hele Rhôneregionen, også fra egne marker. Var i familiens eie fram til 2006 da de pga. høye arveavgifter solgte alt til Compagnie Financère Frey. Etter at Gérard Jaboulet døde i 1997, har dette legendariske Hermitagehuset vist tegn til synkende kvalitet, men siden de etablerte seg i Cornas med sin første Domaine de Saint Pierre i 1994, har den stått som deres beste etter La Chapelle. (2006) Cornas Domaine de Saint Pierre
Cornas Les Grandes Terrasses
Juge, Marcel (& Domaine de Tunnel)
**
Marcel Juge var kjent for sine subtile klassiske cornas med svært moderat eikebruk og derav ikke så tanninrike. Etter at han pensjonerte seg leier han ut deler av sine flott beliggende 3,5 ha vinmarker til Stéphane Robert som etablerte sin Domaine de Tunnel i Saint-Peray i 1996 - en ung og fremadstormende modernistprodusent som det er verdt å følge med på. (2006) Cornas Cuvée SC (liten produksjon i gode år)
Cornas Cuvée C
Cornas
Domaine de Tunnel:
Cornas Vin Noir
Cornas
Lemencier, Jacques
**
Jacques Lemenicier ankom Coran som barn og jobbet for Alain Voge på 80-tallet. Har gradvis bygget seg opp og har nå 2,8 ha, samt vel 2 i St-Péray. Etterstreber eleganse framfor tette tanninviner. (2006) Cornas
Lionnet, Jean
**
Terroirorienterte Jean og Veronique Lionnet på Domaine de Rochepertuis har 4,5 ha i Cornas (+4,5 innleid) og 2,5 i Saint-Péray. 3. generasjon Jean tok over fra sin far i 1978 og bygde en ny kjeller i 1987 i nær dialog med sin nabo Jean-Luc Colombo. (2006) Cornas Rochepertuis
Cornas
Michel, Robert
**
Robert fører videre en lang vinmakertradisjon og besitter 4 ha Cornas og drøyt ett i Saint-Joseph. Lager kraftige, strukturerte viner etter tradisjonelle metoder som trenger minst 5-10 år i kjelleren. (2006) Cornas Le Geynale (best)
Cornas Cuvée des Coteaux
Paris, Vincent
**
Vincent lagde sin første vin i 1997 på druer fra vinmarker som han arvet fra sin bestefar. De første par årene fikk han hjelp av sin onkel Robert Michel (se over) som han også leier noen parseller av - totalt disponerer han 8 ha. Han har etablert seg som en av de nye stjernene, og lager mørke og tette cornas som normalt trenger mange år i kjelleren. Granit 30 er noe fruktigere og mer tidligere tilgjengelig i stilen, og viser hans tilnærming til litt mer moderne vinlaging. (2008) Cornas Granit 60 (325)
Cornas Granit 30 (239)
 
Tardieu-Laurent
**
Dominique Laurent, en stjerne i Burgund, og vinmakeren Michel Tardieu driver dette kommersielle negociant-prosjektet med hovedsete i Luberon i Syd-Rhône. De kjøper opp ung vin, ikke druer, fra ikke navngitte produsenter (bl.a. fra Noël Verset og Robert Michel i Cornas) som de videreforedler i nye eikefat i 15 måneder, og deretter 9 måneder i gamle fat. De lager små kvanta av hver vin og har nærmest fått kultstatus via Robert Parkers omtaler. Av den grunn er vinene ofte for høyt priset. (2006)
Cornas Vieilles Vignes (400)
Cornas Coteaux (430)
Verset, Noel
***
The grand old man i Corans var den beste ved siden av Clape. Han tappet sin første vin i 1942 og blandet druer fra vinmarkene Reynard, Chaillots og Les Sabarottes til én enkel cuvée. Rendyrket tradisjonalist uten bruk av ny eik. Han solgt mye av sine vinmarker i 2000 til bl.a. Thierry Allemand og Auguste Clape og leverte sin siste vin i 2003. (2006) Cornas
Voge, Alain
***
4. generasjon Alain har 7 ha i Cornas fordelt på 12 parseller og har til tross for at regionen først ble økonomisk drivverdig på 80-tallet, tappet egen vin siden 50-åra. Derfor kan han også skilte med hovedsaklig 50-85 år gamle vinstokker (vielles vinges) og lang erfaring - noe som gjør han til en av de fremste tradisjonsbærerne i Cornas. Han har også 6 ha i Saint-Péray. Alain etablerte i 2004 et nytt tredelt eierskap (Voge/Mazoyer/Chapoutier) med teknisk direktør Alberic Mazoyer fra Chapoutier ved roret. (2006) Cornas Vieilles Fontaines (40€ - i gode årganger)
Cornas Vieilles vignes (15: 650)
Cornas Les Chailles (20 €)

Til toppen