VINfakta - Helge Skansen

Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape ligger i den sørlige delen av Rhônedalen, og nyter godt av et solrikt middelhavsklima. Vinene herfra er de mest berømte i Sør-Rhône, og produseres i 15x8 km område (drøyt 3000 ha) rundt den gamle byen med samme navn ( fungerte som sommerresidens på 13-hundretallet for pave Johannes XXII som da holdt til i Avignon - restene av slottet på bildet troner over byen). Noe annet som er spesielt for vinmarkene her er stor variasjon i jordsmonnet og at de er dekket av erodert stein (galets) som varmes opp om dagen og avgir varme om natten, noe som påstås å hjelpe til med modningen. Dette og et regelverk som tillater hele 13 forskjellige drusorter (8 blå og 5 grønne) medvirker til en stor variasjon i uttrykket.

For kvalitetsvinenen kan noen fellesnevnere beskrives som rike, modne viner med rustikke aromaer og høy alkolholprosent. Røde med høy grenacheandel har ofte lav syre og dufter av røde bær, plommer og krydder (pepper, nellik,kanel). Med høyere mourvedre-andel får vi mer tanniner, struktur og animalske fornemmelser. Vinene er ofte mer tilgjengelige som unge enn naboene i nord, da de ikke er så intense og tanninrike, men de gode er også svært holdbare.

Mange produsenter i området har latt seg forføre litt av innflytelsesrike anmeldere (Robert Parker har hatt enorm innflytelse på områdets popularitet) og prisgalloppen i det øvre sikt av vinverden, og lager derfor i gode årganger spesialcuveer av sine beste parseller / eldste stokker til høye priser. Men heldigvis holder noen stand, som f.eks. Brunier-brødrene på Vieux Télégraphe som heller lager en annenvin som i Bordeaux.

Topprodusentene lager også en del hvitvin som er ment å tåle en del år i kjelleren, men sett i et internasjonalt perspektiv er det de røde om gjør dette AOC'et til et av Frankrikes mest spennende.

De fleste produsentene som er omtalt under har også vinmarker utenfor Châteauneuf-du-Pape (ikke inkludert i oppgitt hektar), der de særlig produserer Côtes du Rhône.
Det er svært mange gode produsenter i Châteauneuf-du-Pape, så jeg har ikke vært for eksklusiv i tildeling av 3 stjerner.

Druer:
Som nevnt er det tillatt med opptil 13 druesorter i rød Châteauneuf, men det er særlig syrah, grenache og mourvedre som danner grunnstammen. Særlig er det grenache som dominerer med rundt 70%.
Grenache (gjerne i samspill med Cinsault): lav syre, varme, farge, rundhet, aromaer av røde bær, plommer og krydder.
Syrah: struktur, tanniner og animalsk aromabilde.
Mourvedre, Muscardin og Vaccarese (sammen med Syrah): struktur, lagringskapasitet, dybde, farge, krydderaromaer og bidrar til den klassiske smaken.
Counoise og Picpoul: friskhet og deres spesielle aromaer.
I de hvite vinene finner vi grenache blanc, clairette, bourboulenc, roussanne, picardin og picpoul.

Gode årganger:
Se introduksonskapitlet.

Matfølge:
Rødt kjøtt og vilt, gjerne med litt fedme i sausen til unge viner.

Hotell / restaurant:
Se Rhône - Introduksjon for forlsag til 6-dagers tur.
Hostellerie du Chateau des Fines Roches - Route de Sorgues, 2 km fra Châteauneuf du Pape, +33 (0)4 90837023, hostelleriefinesroches@wanadoo.fr, 8 rom 130-206 €. 4* slottshotell med gourmetrestaurant (35-75€).
La Sommellerie - Route de Roquemaure D17, 3 km fra Châteauneuf du Pape, +33 (0)4 90835000, la-sommellerie@wanadoo.fr, 70-165 €. 3* idyllisk landhotell med svømmebasseng og restaurant med regionalt kjøkken (30-80 €).
La Garbure - 3, rue Joseph Ducos, Châteauneuf-du-pape, +33 (0)4 90837508, 55-82€. Midt i landsbyen med egen restaurant (16-45 €).
Le Verger des Papes - restaurant med terasse rett ved siden av slottsruinene i Châteauneuf du Pape, +33 (0)490835040, vergerdespapes@wanadoo.fr, 27€. Egen cave med 200 viner.
Le Pistou - Rue Joseph Ducas 15, Châteauneuf-du-pape, +33 (0)4 90837175, 15-30€. Liten bistro med regionalt kjøkken og terasse.
Restaurant La Beaugraviére - Route nationale 7, Mondragon, +33 (0)4 90408254, fax +33 (0)4 90409101). Ligger noen mil nord for Chateauneuf-du-pape. Et himmelrike for de som vil begi seg ut på (og har råd til) en vertikalsmaking av gamle årganger, bl.a. Henri Bonneau. Har tre rom til leie, bestill på forhånd.

Vinbutikk:
Vinadea - Rue Maréchal Foch 8, Châteauneuf-du-Pape, +33 (0)4 90837069. Fører viner fra 90 produsenter.
Cave de Verger des Papes, Rue de Chäteau 2, +33 (0)4 90835094. Fører viner fra 50 produsenter.

Andre **-stjernes produsenter det er verdt å merke seg (se også under tabellen):
(To informative webside om produsenter er den danske Søren Gudiksen private hjemmeside Châteauneuf-du-Pape og www.chateauneuf.com.)
Pierre André, Paul Autard (Cuvée La Côte Ronde), Domaine Bois de Boursan, Maison Bouachon, Domaine de Chante-Perdrix, Château Cabrieres, Delas Frères, Patrick Lesec (Galets Blonds), E. Guigal, Gabriel Liogier, Domaine de Marcoux, Domaine Moulin-Tacussel, Père Anselme (eget museum), Pere Caboche (Cuvée Elisabeth Chambellan), Domaine la Roquette, Domaine Saint Benoit, Pierre Usseglio & Fils, Domaine de la Vieille Julienne, Domaine de Villeneuve.

Barrot, Lucien
**
Barrotfamilien har vært vindyrkere i Châteauneuf siden 1690 og sverger fremdeles til svært tradisjonell vinlaging. Lucien eier 19 ha, og leier 4 ha med gamle stokker. (2006) Châteauneuf-du-Pape (15€)  
Beaucastel, Château de
***
Bak dette navnet er det historiske linjer tilbake til 1549. Det legendariske vinhuset har vært i familien Perrins eie siden 1909, og 100 ha vinmarker drives av 4. generasjon Matthieu Perrin sammen med far Francois og onkel Jean Pierre (sønnene til den legandariske Jacques), samt brødre og fettere. De startet med økologisk druedyrking allerede i 1954, eksperimenterte som en av de første i verden med biodynamisk produksjon i 1964 og har drevet biodynamisk siden 1974. Château de Beaucastel rød inneholder alle de 18 tillatte druesortene og tilhører den absolutte elite. Både de røde og hvite kan klare 15-20+ år i kjelleren, og de røde bør ligge i minst 5-10 pga av høyt innhold av Mourvedre (se deres hjemmeside for når vinene er drikkeklare). De driver også som negocianthus der deres egne viner merkes Perrin & Fils (http://www.perrin-et-fils.com/) mens innkjøpte går under The Vieille Ferme. (2016)
Châteauneuf-du-Pape Hommage à Jacques Perrin (310€)
Châteauneuf-du-Pape rouge (685) / blanc (675)
Châteauneuf-du-Pape Rousanne Vieilles Vignes blanc
Côtes du Rhône Coudoulet de Beaucastel (275 - husets 2. vin fra parseller rett utenfor AOC-området)
Beaurenard, Domaine de
***
7. generasjon Daniel and Frédéric Coulon driver denne gården med 32 ha. Kombinerer tradisjonelle og moderne metoder. De lager en spesialcuvé fra gamle stokker oppkalt etter det opprinnelige navnet på eiendommen - Bois Renard. (2006) Châteauneuf du Pape Boisrenard rouge (Dkr. 400) / blanc
Châteauneuf-du-Pape rouge (Dkr 250) / blanc
Brunel, André
(Les Cailloux)
***
3. generasjon André Brunel og hans kone Lucien driver den 21 ha store familiegården Les Cailloux. De har siden 1989 i gode år også laget en Cuvée Centenaire fra 80-110 år gamle grenache-stokker, en av de beste vinene i AOCet. Er også en av de fremste Cotes du Rhone-produsentene, og driver negociantfirmaet Feraud-Brunel sammen med Laurence Feraud (Domaine du Pegau) basert på druer fra et tett nettverk av produsenter. 2009) Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire (1000 / 73€)
Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux (300)
Châteauneuf-du-Pape (19€) / blanc (17€)
Cotes du Rhone Cuvée Sommelongue
Cotes du Rhone Villages Cuvée Sabrine
Bonneau, Domaine Henri
***
Henri er 12. generasjon vinavler og startet å produsere egen vin i 1956. Erketradisjonalist med lavt utbytte på sine 6 ha, ekstremt sen høsting og ofte 5-10 års lagring før tapping på flaske (7000 i året, mye til USA). Mange likhetstrekk med Château Rayas. Noe av det absolutt ypperste som lages, men dyrt og vanligvis vanskelig å få tak i. Merk deg derfor at Det Gamle Raadhus i Oslo faktisk har Bonneau på sitt vinkart. (2006) Châteauneuf-du-Pape Cuvée Reserve des Celestins (best, koster flere tusen i USA)
Châteauneuf-du-Pape Cuvée Marie Beurrier (oppkalt etter konen)
Châteauneuf-du-Pape
Bosquet des Papes
***
Familien Boiron har dyrket druer på dette stedet fra 1860, og gården med sine 27 ha fordelt på 40 parseller drives av Maurice og Josette, samt deres sønn Nicolas. De lager tradisjonelle klassiske viner med stort lagringspotensial. Druene til Chante le Merle kommer fra 3,5 ha med 100 år gamle stokker. (2006) Châteauneuf-du-Pape Cuvée Chante le Merle Vieilles Vignes (36€)
Domaine Bosquet des Papes "A La Gloire de Mon Grand-Père (24€)
Châteauneuf-du-Pape Rouge (20€) / Blanc
Chapoutier, M
***
Michel Chapoutier driver det eldste negociantfirmaet i Tain - etablert i 1808 (alle sønnene i familien har siden starten hatt fornavn på M). De produserer også vin fra egne 180 ha i 18 Rhône-AOCer , og er kjent for både tradisjonelle metoder (svært holdbare viner som bør lagres lenge) og nytenking. Siden 1995 har de drevet økologisk. (2006) Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac (480 / 41€)
Châteauneuf-du-Pape Croix de Bois (36€)
Châteauneuf-du-Pape La Bernardine (17€)
Charvin, Domaine
**
6. generasjon Laurent Charvin driver denne 8 ha familegården som ligger utenfor AOC-området og som ble etablert i 1851. Selger en del druer, men tapper selv fra de beste parsellene. Det meste går til USA pga. Parker, men god valuta for pengene dersom du kjøper på gården. (2006) Châteauneuf-du-Pape (18€)
Clos des Papes
***
Avril-familien har drevet denne gården i over 300 år. Paul-Vincent styrer i dag bedriften med 35 ha fordelt på 24 parseller. De lager konsentrerte og tanninrike viner etter tradisjonelle metoder (ikke ny eik) som trenger noen år i kjelleren. 10% av vinmarkene produserer alle tillatte druer til en hvitvin som er ment for tidlig konsum. (2006) Châteauneuf-du-Pape rouge rouge (14:741) / blanc
Clos du Caillou, Domaine
**
I 1996 overlot Claude Pouizin driften til sin datter Syvie og hennes mann Jean-Denis Vacherons fra Domaine Vacheron i Sancerre. Sistnevnte gjennomførte et kvalitetsløft som ikke minst ble lagt merke til i USA. Jean-Denis omkom i 2001, og gården drives videre av Sylvie og gode rådgivere (bl.a. Bruno Gaspard - se bilde) som holder den nye standarden i hevd. De har bare 9 ha i Châteauneuf, men eier også 50 ha rett utenfor AOC-grensen (nabo til Rayas) der de produserer en Côtes du Rhône Cuvée des Garrigues som kan konkurrere med mang en Châteauneuf. (2006) Châteauneuf-du-Pape Réserve du Clos du Caillou (svært dyr)
Chateauneuf du Pape Rouge Les Quartz (35€)
Chateauneuf du Pape Vieilles Vignes (til USA)
Chateauneuf du Pape rouge (20€) / blanc (23€)
Clos du Mont-Olivet
***
Brødrene Jean-Claude, Pierre og Bernard Sabon (og deres barn, bl.a. Thierry som styrer tilvirkingen i kjelleren) driver denne 25 ha familiegården med vinhistoriske aner tilbake til 1547. Supertradisjonalister med ufiltrerte viner - ca. 80% grenache. Fra Montalivetmarken (omgir gården) med over 100 år gamle stokker, har de fra 1989 laget spesialcuvéen Papet i gode årganger (1990,1998, 2000, 2003, 2004). Også kjent for sin finesserike hvitvin. (2006) Châteauneuf-du-Pape Cuvée Papet (31€)
Châteauneuf-du-Pape rouge (15€) / blanc
Font de Michelle, Domaine
***
2. generasjon Jean og Michel Gonnet har siden 1975 drevet denne 30 ha gården som kom i familiens eie i 1950. De er nabo og søskenbarn til Daniel og Frédéric Brunier på Vieux Telegraphe, og deres vinmark ligger også ved siden av La Crau. De er særlig kjent for sin spesialcuvé fra 90 år gamle stokker som de har laget siden 1988 for å hedre sin far Etienne som etablerte bruket i 1950. Ellers kjent for mer moderne viner som også kan nytes unge. Deres sønner Bertrand og Guillaume er ferdig med ønologistudier og er med i driften som siden 2002 også omfatter 20 ha i Côte du Rhône, (2006) Châteauneuf-du-Pape Cuvée Etienne Gonnet rouge (270 / 38€) / blanc (38€)
Châteauneuf-du-Pape rouge (19€) / blanc (17€)
Fortia, Château
**
Bruno le Roy driver denne 30 ha eiendommen fra 1700-tallet som ikke minst er kjent gjennom hans bestefar Baron Pierre Le Roy de Boiseaumarie og hans innsats for å revitalesere Châteauneuf-du-Pape etter 1. verdenskrig. Han giftet seg inn i gården i 1919, og fikk i 1924 samlet bøndene rundt et felles regelverk for dyrking og produksjon som i neste omgang dannet mønster for den franske AOC-loven fra 1935. Gården hadde en nedgangsperiode på 80-tallet pga. familiestrid, men i samarbeid med Jean Luc Colombo fra Cornas har de nå løftet kvaliteten på sine klassiske og lagringsdyktige viner til fordums høyder. (2006) Châteauneuf-du-Pape Cuvée Baron du le Roy de Bois (18€)
Châteauneuf-du-Pape rouge / blanc (17€)
Galet des Papes, Domaine du
**
Jean Luc Mayard driver denne 14 ha gården, hvorav 4 ha med 80-100 år gamle stokker som brukes til Vieilles Vignes. Gården har tatt navn fra distriktets rullesteiner - galet roules. Tradisjonelt fremstilte "old-style" viner med litt atypiske drueblandinger som avspeiler det han har av stokker (60% grenache, 30% mourvedre og 10% syrah). (2006) Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes (18€)
Châteauneuf-du-Pape rouge (14€) / blanc (15€)
 
Gardine, Château de la
**
Maxime, Patrick og Philippe Brunel driver denne 60 ha store familegården. De lager konsentrerte og for appelasjonen litt atypiske viner som får litt blandede kritikker. I 1998 overtok de Chateau Saint Roch i Lirac. (2006) Châteauneuf-du-Pape Cuvée des générations Gaston-Philippe (54€)
Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes blanc Cuvée des générations
Châteauneuf-du-Pape rouge (270 / 20€) / blanc
Marie-Leoncie (24€)
Giraud, Pierre
**
Pierre Giraud er en god representant for småprodusenter du ikke finner omtalt blant "best of" på vinsider. Han har flott beliggende parseller ved siden av Rayas og La Crau med 70 til godt over 100 år gamle vinstokker. Mørke, kraftige, aromatiske, ufiltrerte viner lagd på tradisajonelle metoder. Åpnet nylig en Cuvée des Gallimardes 1998 som var utrolig valuta for pengene og med potensial til mange år til i kjelleren. (2006) Châteauneuf-du-Pape Les Grenaches du Pierre (Dkr. 264)
Châteauneuf-du-Pape Gallimardes (27€ / Dkr.214)
Châteauneuf-du-Pape (20€ / Dkr.169)
Grand Veneur, Domaine
**
5. generasjon drueavler Alain Jaume etablerte denne 16 ha gården i 1976, og har gradvis overlatt ansvaret til sønnene Sébastien og Christophe. Under labelen "Alain Jaume" produseres en serie viner på innkjøpte viner/druer. (2006) Châteauneuf-du-Pape Cuvée La Fontaine blanc (Dkr. 209)
Châteauneuf-du-Pape Les Origines (25€ / Dkr 179)
Châteauneuf-du-Pape rouge (Dkr 149) / blanc
Châteauneuf-du-Pape Alain Jaume Rouge (delvis innkjøpt vin)
Guigal, E.
**
Marcel og sønnen Philippe Guigal driver i dag vinhuset Château d’Ampuis i Côte-Rôtie som oldefar Étienne stiftet i 1946. Siden de kjøpte opp Vidal-Fleury i 1984, har de stadig ekspandert; oppkjøp i 2000 av Jean-Louis Grippat og i 2001 av Domaine de Valloiut (Hermitage, Côte-Rôtie, Saint-Joseph og Crozes-Hermitage). Produserer også toppviner fra Condrieu, samt fra 4 AOCer i Syd-Rhône. Gjennomgående høy kvalitet. De lager en grenachedominert Châteauneuf. (2006) Châteauneuf-du-Pape (299)
Janasse, Domaine de la
***
Gården drives av Aimé Sabon og barna Christophe og Isabelle. Aimé la om gårdsdriften i 1973 fra negociantleveranse til egen produksjon. De har 15 ha og kombinerer farens tradisjonskunnskaper med barnas ønologistudier i moderne metoder. (2006) Châteauneuf-du-Pape Chaupin (100% Grenache)
Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes
Châteauneuf-du-Pape rouge (09: 311) / blanc
Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Prestige
Le Vieux Donjon
***
Nåværende eier Michel og Marie Jose Lucien gunnla denne lille eiendommen på 13 ha i 1979 - bl.a. med parseller med gamle stokker nær Mont Redon og Les Cabrières. Kjent for tradisjonelle viner med lang holbarhet og gjennomgående god kvalitet fra år til år. Sympatisk prisleie. (2006) Châteauneuf-du-Pape rouge / blanc (300)  
Mont Redon, Domaine de
**
Henri Platin overtok i 1923 Châteauneufs største eiendommer med historie tilbake til 1300-tallet; i alt 160 ha, hvorav 95 er plantet. Drives i dag av 3. generasjon, søskenbarna Jean Abeille og Jean Fabre. De lager fruktige, fyldige og pålitelige viner i en litt lettere stil, uten at lagringspotensialet svekkes. De har en stor andel hvitvin, ca. 1/4 av total produksjon. (2006) Châteauneuf-du-Pape rouge ( 16€) / blanc
Mordorée, Domaine de la
**
Christophe Delorme etablerte seg i 1986 og ble etter få år omtalt som en kultprodusent. Kjøpte sine første 5 ha i 1993 og har i dag 29 ha fordelt på 4 parseller i La Crau, La Nerthe, Cabrières og Le Bois de la Ville, samt 26 ha i andre AOCer. (2006) Châteauneuf-du-Pape La Plume du Peintre (i 2003, like deler Grenache, Syrah og Mourvedre)
Châteauneuf-du-Pape La Reine des Bois
Nerthe, Château la
***
Områdets flotteste vinslott som ble påbegynt i 1760. Ble kjøpt av Richard-familien i 1986 etter råd fra Alain Dugas (eier 5%). Alain har siden restaurert eiendommen og løftet huset med sine 90 ha vinmarker opp i tetskiktet. Gikk over til økologisk drift i 1998. Elegante og klassiske viner. Særlig Cuvée des Cadettes er lagringsdyktig. (2006) Châteauneuf-du-Pape Cuvée des Cadettes (99:470 - i gode år)
Châteauneuf-du-Pape rouge (275) / blanc
Châteauneuf-du-Pape Clos de Beauvenir Blanc
Pégau, Domaine du
***
Paul Feraud og datteren Laurence driver denne 22 ha gården som har vært i familiens eie i mange generasjoner (tidl. Domaine Feraud). De driver etter økologiske prinsipper på sine 11 parseller, og ikke minst hjulpet av Laurences kjemistudier på 80-tallet, har de plassert seg i øvre kvalitetsskikt. De lager vin uten noe form for moderne hjelpemidler, ingen temperaturkontroll under gjæring og bruk at store gamle eikefat som ikke gir tresmak. De lager spesialcuveer under stadig nye navn av den ordinære Cuvée Reserve ved hjelp av lengre lagring. (2006) Châteauneuf-du-Pape Cuvée Da Capo (120€)
Châteauneuf-du-Pape Cuvée Laurence (40€ den ordinære cuveen med lengre lagring)
Châteauneuf-du-Pape Cuvée Reserve rouge (13:480) / blanc
Père Pape, Domaine du
**
Søskene Didier, Françoise (gift Roumieux) og Béatrice Mayard er 5. generasjon vinbønder på Clos du Calvaire og disponerer 43 ha fordelt på 40 parseller, hvorav 8 ha i La Crau. Sistnevnte er et svært godt kjøp, også i Norge. (2006) Châteauneuf-du-Pape La Crau de ma Mère (25€, 277 - gamle stokker)
Châteauneuf-du-Pape le Domaine Pere Pape (18€)
Châteauneuf-du-Pape le Clos du Calvaire rouge (16€) / blanc (18€)
 
Rayas, Château
***
3. generasjon Emmanuel Reynaud overtok i 1997 fra sin onkel, den eksentriske legenden Jacques Renaud, ansvaret for familibruket med 10 ha som opprinnelig ble etablert i 1860. Han viderefører onkelens tradisjonelle produksjonsmetoder og stil. Hans grenachevin befinner seg i det absolutt toppskiktet, men dyr og vanskelig å få tak i pga. liten produksjon. De eier også Château de Fonsalette (10 ha) og Château des Tours (40 ha). (2006) Châteauneuf-du-Pape rouge (100% grenache) / blanc (50% grenache og 50% clairette)
Chateau Pignan (husets 2. vin, 100% grenache)
Sabon, Domaine Roger
**
Grunnlaget ble lagt av Séraphin Sabon på tidlig 1900-tall og eldste sønnen skapte Clos du Mont-Olivet. av sin del av arven. Roger etablerte et eget domaine av sin arvelott, og siden 1973 har sønnene Jean-Jacques, Gilbert og Denis drevet denne 15 ha gården som er nabo til Domaine de Pegau. Lager elegante viner etter tradisjonelle metoder. Deres prestisjevin Le Secret des Sabon kommer fra 100 år gamle stokker plantet av bestefar Séraphin og lages i 1300 flasker. (2006) Châteauneuf-du-Pape Le Secret des Sabon (Dkr. 800)
Châteauneuf-du-Pape Cuvée Prestige (Dkr 339)
Châteauneuf-du-Pape Cuvée Reservée (Dkr 249)
Châteauneuf-du-Pape Les Olivets (Dkr 229)
Châteauneuf-du-Pape Renaissance Blanc
Tardieu-Laurent
*
Dominique Laurent, en stjerne i Burgund, og vinmakeren Michel Tardieu driver dette komersielle negociant-prosjektet med hovedsete i Luberon i Syd-Rhône. De kjøper opp ung vin, ikke druer, fra ikke navngitte produsentersom de videreforedler i nye eikefat i 15 måneder, og deretter 9 måneder i gamle fat. De lager små kvanta av hver vin og har nærmest fått kultstatus via Robert Parkers omtaler. Av den grunn er vinene ofte for høyt priset. (2006) Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes (400)
Châteauneuf-du-Pape (290)
Usseglio, Pierre
**
3. generasjon Jean-Pierre og Thierry (bildet) Usseglio (bestefar var italiensk innvandrer og etablerte gården i 1948) disponerer 21 ha fordelt på 15 parseller. Deres to cuveer kommer fra små parseller med svært lavt utbytte, og den dyreste produseres i rundt 4000 flasker. (2006) Chateauneuf du Pape Réserve des deux Fréres (fra 2000, 90 % grenache og 10 % syrah, Dkr. 900)
Chateauneuf du Pape Cuvée de Mon Aieul (Dkr 425 - de eldste stokkene)
Châteauneuf-du-Pape Rouge / Blanc (17€)
Vieux Télégraphe, Domaine du
***
4 generasjon Daniel og Frédéric Brunier har siden 1988 drevet familiefirmaet Vignobles Brunier som nå omfatter 2 gårder i Châteauneuf (den andre er Domaine la Roquette) og Domaine Les Pallières i Gigondas. Vieux Telegraphe er den opprinnelige gården etablert i 1898 og som i dag har 72 ha i vinmarken La Crau. Her lages tradisjonelle viner der de røde ikke ser ny eik, og en 2. vin i stedet for en supercuvé som reduserer kvaliteten på La Crau. Vinene er lagd for å være tilgjengelige etter 4-5 år, men tåler det dobbelte i kjelleren. (2006) Châteauneuf-du-Pape La Crau (14:635)
Vieux Mas des Papes rouge / blanc (husets 2. vin)

Andre *-stjernes produsenter det er verdt å merke seg:
Domaine Chante-Cigale, Domaine de la Charbonniere, Lucien Deschaux, Domaine des Fines Roches, Chateau de la Gardine, Lou Frejau, Domaine du Grand Tinel, Mommessin, Domaine de Palestor, Caves des Papes, Rene Pedauque, Roger Perrin, Michel Picard, Domaine de Nalys, Domaine des Relagnes, Domaine des Senechaux, Domaine de la Solitude, Paul Tourier, Domaine du Vieux Lazaret, Paul Jaboulet Aîn.

Til toppen