VINfakta - Helge Skansen

Østerrike

Gå til omtale av: Wachau / Kremstal / Kamptal / Neusiedlersee

Østerrike har en århundrerlang vinhistorie, og det østerriksk-ungarske keiserrikets store innflytelse i Europa banet vei for en blomstrende utvikling innen vinindustrien. Etter 1. verdenskrig ble det derimot turisme og eget behov som satte dagsorden med halvsøt billigvin som resultat. Så fikk de seg en skikkelig knekk i 1985 da noen vinhandlere i Burgenland blandet dietylenglykol (brukes som frostveske) i mosten til halvsøte/søte viner for oppnå en søtere smak. Selv om det umiddelbart etterpå ble oppvask og en total revisjon av vinloven fra 1905, tok det østerrikerne nærmere 20 år å bygge opp igjen sitt renommé som en seriøs vinprodusent. Samtidig ble nok episoden en sunn vekker som fjernet de som ville gjøre raske penger på den populære billigvinen og åpnet opp for etablerte og nye seriøse produsenter. Mange vendte seg til Burgund og Bordeaux for å lære. Så fra en lang tradisjon med billigvin av den søtladne typen kan landet i dag skilte med rieslingviner helt i verdensklassen, og fler og fler får også øynene opp for grüner veltliners potenisal. En ettervirkning av skandalen var også at prisene måtte legges lavt også på kvalitetsvin for å bygge opp markedet, og fremdeles er det mulig å gjøre fordelaktige kjøp dersom en sammenlikner med Tyskland (som også er det sørste eksportmarked for østerriksk vin - 56,5%, Norge er nummer 9 med 1,3%). Men toppvinene har steget jevnt i senere tid, og mange har passert 300-kronersgrensen her hjemme.

Østerrike kan deles inn i følgende 4 regioner og 19 underregioner, hvorav de viktigste er:
Steiermark (7 % av arealet) - Weststeiermark, Südsteiermark og Südoststeiermark.
Burgenland (30 % av arealet) - Südburgenland, Mittelburgenland, Neusiedlersee-Hügelland og Neusiedlersee.
Niederösterreich (62 % av arealet) - Thermenregion, Carnuntum, Weinviertal Bergland, Wagram (tidligere Donauland), Traisental, Wachau (2,7 %), Kremstal (4,3 %) og Kamptal (7,6%).
Wien (1 % av arealet).
Denne siden presenterer de tre siste underegionene i Niederösterreich, samt de søte vinene som produseres rundt Neusiedlersee i Burgenland.

Vinloven fra 1985 + revisjoner er blant den stengeste i verden og bygger på mye av den samme logikken som den tyske. Den har stort fokus på mostvekt (druenes sukkerinnhold) i kjølvannet av 1985-skandalen. I hovedtrekk deles vinene inn som følger (tallene i parentes henviser til alkoholprosent og restsukker pr. liter):
Tafelwein - Enkleste bordvinen som det er tillatt å chaptalisere (sukker tilsettes druemosten før gjæring) og druer fra flere regioner kan blandes.
Landwein - Ett hakk bedre (max 11,5% / 6 g), druer fra samme region, men her er det også tillatt å chaptalisere.
Qualitätswein - kan chaptaliseres med unntak av underkategorien Kabinett (max 12,7% / 9 g), druer fra ett distrikt.
Qualitätswein mit Predikat (QmP) - kan ikke chaptaliseres.

Den siste kategorien har åtte prädikatunderkategorier med stigende restsukker og forskjellige fremstillingskrav:
Spätlese - modne druer, lagres til 1. mars
Auslese - druesortering, overmodne druer
Strohwein - lages av i minst tre måneder lufttørkede overmodne druer, opprinnelig tøket på stråmatter (underkategori av Auslese)
Eiswein - druer plukket første frostnatt under minus 7 grader (underkategori av Auslese)
Bergwein - skråninger/terrasser med minst 26% helling
Beerenauslese (BA) - ofte botrytiserte druer
Ausbruch - allitd botrytiserte druer og høyere mostvekt enn forrige
Trockenbeerenauslese (TBA) - sterkt botrytiserte druer.

De innførte også i 2002 et geografisk appelasjonssystem slik vi finner bl.a. i Frankrike (AOC) og Italia (DOCG). Her heter det DAC / DAC Reserve (Districtus Austriae Controllatus). Regionale komiteer belønner særskilte viner som regionstypiske, og de kan knytte sæskilte krav til alkoholprosent og druetyper/restsukker. Så langt (2008) har følgende regioner fått DAC: Weinviertel DAC (for grüner veltliner), Mittelburgenland DAC (for blaufränkisch), Traisental DAC og Kremstal DAC (de to siste for riesling og grüner veltliner).

Klima er kontinentalt med varme somrer og kalde vintrer. Langs Donau blåser varme vinder fra det ungaske slettelandet og sikrer sammen med mye sol og ikke for mye nedbør en forholdsvis lang vekstsesong. I gode år høstes det derfor druer med tilstrekkelig sukkerinnhold, og klimaendringene i tiden vil nok også her, som i Tyskland, føre til gode årganger i årene som kommer. Samtidig er vinene friske og syrlige, og kvalitetsvinene har ofte et stort lagringspotensial. En tommelfingerregel kan være 2-6 år for Qualitätswein og 4-15 for Prädikatswein. Sånn sett er det tidvis en smakssak om en vil prioritere ungdommelig frukt og friskhet eller mer utviklede aromaer og særegne smaker som petroleum, olje, moden sitrus og aprikos. Personlig har jeg stor sans for gammel riesling, og de beste i gode årganger holder i flere tiår.

Det er også verdt å merke seg at av landets ca. 20 000 drueprodusenter er svært mange småprodusenter. Gjennomsnittsarealet er på 1,7 ha, og det forklarer hvorfor mange bønder leverer til kooperativer, drueoppkjøpere og andre vindyrkere som produserer selv. Ca. halvparten av arealet tilhører produsenter med 5 ha eller mer.

Druer:
I alt er det ca 33 druesorter som dyrkes til produksjon av kvalitetsvin i Østerrike (22 til hvitvin). Det produseres ca. 70% hvitvin og 30% rødvin på et areale som tilsvarer ca. 1/4 av Tysklands.
Det lages god rødvin (særlig på druene Blaufränkisch, St. Laurent og Cabernet Sauvignon i Burgenland), men denne siden handler først og fremst om viner lagd av:
Grüner Veltliner (33,6% av arealet) - den absolutt mest utbredte, fruktige viner med vegetale aromaer av hvit pepper, krydder/urter, grapefrukt/fersken/pære, samt sitrus og honning ved lagring. Fra enkle viner til svært lagringsdyktige.
Riseling (3,6%) - mye mindre utbredt enn i Tyskland, men danner råvare for noen av de fineste tørre vinene. Syrlige viner med toner av epler, sitrus, blomster, fersken og mineraler. De beste parsellene finner vi i Wachau som har ca. 10% av arealet avsatt til reisling.
Welshenriesling (8,2%) - ingen forbindelse med riesling. Med sin sitronaktige syre, er den mye brukt til å lage Sekt (musserende vin), men den brukes også til de berømte søte vinene i området rundt Neusiedlersee i Burgenland som omtales her.
Blaufränkisch (6,4%) - Dette er den nest mest utbredte rødvinsdrue i Østerrike (etter Zweigelt) som gir robuste, bringebærpregede viner. Merk særlig viner fra Burgenland og vinmarken Neckenmarkt. Vinene etterstreber en viss burgunderstil, og dette er den druen med størst utviklingspotensial med tanke på framtidig eksport.

Gode årganger:
2013, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007(klassisk), 2006 (rik), 2005, 2003, 2001, 2000, 1999, 1997, 1995, 1990 (ikke fullt så bra i Kamptal).
Gamle toppårganger: 1986, 1985, 1969, 1949, 1947, 1945, 1937, 1934, 1929, 1921, 1911, 1900.
For detaljert årgangstabell for alle regionene, klikk her, og for for utdypende om Wachau, her.

Mat:
Riesling: Sjømat, marinert/røkt/grillet/stekt fisk (laks, ørret, piggvar), kylling og schnitzel. Lagrede toppviner klarer smaksrik mat som hummer, sjøkreps eller hvitt kjøtt med rike sauser.
Grùner Veltliner: sjømat og kalde foretter, asiatisk mat (ikke for krydret), røkelaks, kalv, svin og kylling. Lagrede toppviner kan også klare tyngre retter som and og modne oster (cheddar).
Ruster Ausbruch: Nærmest en meditasjonsvin som utgjør en dessert i seg selv.

Rundtur i Wachau-Kremstal-Kamptal (2015):
Det er lett og oversiktlig å komme seg fram i området, det være seg med sykkel, bil eller elvecruise på Donau. Det tar ikke mer enn 45 min (ca 5 mil) å kjøre ruta Langelois (Kamptal) - Krems (Kremstal) - Mautern – Rozzatz - Loiben - Dürnstein - Weissenkirchen - Spitz - Melk (alle i Wachau). Vil du ha base i byen, er middelalderbyen Krems et godt alternativ. Vil du slappe av i landsbyliv langs Donau, er de små landsbyene i Wachau å foretrekke, hvorav Dürnstein er det mest kjente turistmålet.
Wien:
En vintur til dette området starter gjerne i Wien. Derfor et par tips om steder der:
Hotel Domizil - Schulerstraße 14, +43 (0)1 513 31 99, 135-185€ m/frokost. Veldig sentralt plassert hotell med fine rom.
3 Hacken Magazin - Riemergasse 14, +43 (0)1 512 77 87. Et godt spisested med sjelfull innredning. Det spesielle er at de også driver vinutsalg i samme lokale med stort utvalg og samme priser som du finner i vinenes hjemkommuner. Alle vinenen kan også bestilles til maten med et anstendig påslag.
Quendler's Fine Wine - Schmidgasse 8. En raritet av et utsalg som har en stor liste over franske viner - også i gamle årganger. Eieren oppholder seg mest på lageret i Lederergasse 17, så du må ringe på forhånd og avtale; +43 (0)1 407 96 84
Spitz:
Dersom du starter turen med et besøk i det berømte benediktinerklosteret i Melk, er neste stopp Spitz. Her finnes flere gode produsenter og den berømte vinmarken Singerriedl. Men først og fremst må du reise innom det beste vinutsalget i hele regionen:
Vinothek Fohringer - Donaulände 1a. De har verdens største utvalg i Wachauviner, og selve utformingen av utsalget er en opplevelse i seg selv.
Franz-Josef Gritsch: Kirchenplatz 13, weingut@mauritiushof.at. 61-68€. Prisbelønnet vinprodusent som har fire rom til leie på gården.
Lagler’s Buschenschank:  En Buschenschank er et østerriksk serveringssted som vanligvis serverer hjemmelagede kaldmat og drikke. Karl Laglers familiested er et godt eksempel. (Se også Heuriger under).
Weissenkirchen
Hotel-Restaurant Kirchenwirt - 100-150€. De er lokalisert i 3 forskjellige bygninger foruten det opprinnelige hovedhuset.
Dürnstein:
Foruten å være den vakreste landsbyen i Wachau (og den mest turistifiserte), holdre mange topprodusenter til i området rundt her. En flott plass å overnatte.
Gasthof Saenger Blondel - Nr. 64 (ved siden av Hotel Richard Löwenherz), +43 2711 253, 125-145€. Familien Schendl driver dette hyggelige hotellet. Bestill garasjeplass (8€) om du kommer med bil i høysesongen.
Schloss Dürnstein - Klassisk 5-stjernes Relais & Chateaux som du kan bo på om lommeboka tåler det (200-400€). Men spis lunsj her - enten inne eller ute på terassen mens du underholdes av båttrafikken på Donau. Nydelig mat til fornuftige priser og nyt gjerne en Hirtzberger Singerriedel Riesling Smaragd for en drøy hundrelapp mer enn den koster på Vinmonopolet. Merk at baren er oppe for utenforstående om kvelden (det er ikke så mange vannhull i Dürnstein:)
Hotel Richard Löwenherzhotel@richardloewenherz.at. 174-235€ avhengig av sesongen. 4-stjernes hotel med oppvarmet svømmebasseng i restaurert middelalderkloster ved Donaus bredde. Richard Løvhjerte satt fengslet i Dürnstein Castle etter sitt tredje korstog.
Loibnerhof - Unterloiben 7, +43 2732828900 (et stykke å gå - billig med drosje). Emmerich Knoll-familien (se produsentomtale under) driver denne store restauranten med vellagede tradisjonelle retter og brukbart vinkart. Bestill bord på det opphøyde platået ute i hagen dersom godt vær (litt mer stilfullt enn langbordene som venter på bussturistene).
Domaine Wachau - Så vidt jeg vet den eneste produsenten her som har stort vinutsalg med smaking - kun egne viner. (Se produsentomtale under.)
Wieser Café & ShopMarkus Wieser er aprikosspesialist som eksporterer sine produkter over hele verden. I Dürnstein har han en café/butikk der du kan smake på alt fra aprikosmarmelade til likører og snaps. Ved siden av vinen, er det aprikoser distriktet er kjent for.
Mautern;
Landhaus Bacher - Südtirolerplatz 2, 02732 / 82 937, info@landhaus-bacher.at. En av landets beste restauranter med 2 stjerner ligger i denne landsbyen på den andre siden av elven. Lisl Wagner-Bacher er grand dame i østerriksk kjøkken og har overlatt roret til svigersønn Thomas Dorfer. Geir Salvesen i Aftenposten anbefaler dette: "super mat, supert vinutvalg". De har også noen rom til leie forutsatt at du har bestilt bord i restauranten - 148-210€.
Nikolaihof - Kainzstraße 14.   wohnen@nikolaihof.at, 116€. Den kjente vinprodusenten driver også et gårdshotell og weinstube med matservering. (Se produsentomtale under.)
Krems:
Krems er en fin base for å utforske området - regionshovedstad med lang historie og en lang gågate kan vel være en oppsummering.
Hotel Unter den Linden - Schillerstraße 5, 90-118€. Helt greit hotell med bra standard og god frokost.
Hotel Nigl - Kirchenberg 1, 3541 Senftenberg, reservierung@weingutnigl.at, 132-182€. Vinprodusent Nigl (7 km utenfor Krems) driver også gårdshotell.
Blauenstein - Steiner Donaulände 56, restaurant@blauenstein.at, 0699 1930 7883. Trivelig, familedrevet restaurant i utkanten av byen (Wachausiden) med god mat, god service og mye godt i vinkartet. De har også servering på verandaen ut mot elven, men da får du bilstøy på kjøpet.

Gode heuriger:
Heuriger er en østerriksk tradisjon der vindyrkere også driver lisensierte enkle serveringssteder, gjerne på gården (i Wien finnes utgaver som liker litt vel mye på en restaurant). De serverer kun sin egen vin, samt kalde matretter med lokale produkter. Ofte er de oppe i kortere perioder gjennom året når årets vin er tilgjengelig, så sjekk websidene. Stikkordet for stemingen som etterstrebes er "Gemütlichkeit" - hyggelig og uformell gjestfrihet. Noen gode plasser i Kremsområdet som er verdt å sjekke er:
Weingut Ilkerl - Rehberger Hauptstraße 57, 3503 Krems / Rehberg.
Winzerhof Rosenberger - Lindengasse 23, 3511 Palt bei Göttweig.
Lesehof Stagård - Hintere Fahrstraße 3, 3504 Krems/ Stein.
Weingot Müller - Hollenburgerstraße 12, 3508 Krustetten.

Nyttige informasjonskilder:
Wines from Austria (Austria Wine Marketing Boards sider med oversikt over det meste, inklusve vinbutikker i Wien), Wikipedia, Wein-Plus.com, Niels Ehlers "Østrig Røde revolution".
Merk også Peter Mosers bok "The Ultimate Austrian Wine Guide" som revideres hvert år og kan kjøpes i østerrikske bokhandlere eller bestilles på vintidsskriftet Falstaffs hjemmesider (se Falstaff Guides).
Jeg har ikke reist i området så langt, så tips om restauranter og hoteller vil komme når det er realisert. Salvesen i Aftenposten anbefaler Landhaus Bacher i Mautern (Wachau) som base - "super mat, supert vinutvalg".

Wachau
Wachau mellom byene Melk og Krems er en trang 33 km lang dal langs Donau i overgangen mellom Alpene og det østerriske platået. (Klikk på bildet for å se kart.) Dette medfører et mangfoldig mikroklima og terroir og området har mange fellestrekk med topografien i de beste tyske vinområdene. Det vakre Wachau er et svært ettertraktet turistmål og har plassert seg på UNESCOs verdensarvliste.

Det var her at en liten gruppe vinprodusenter på 50-tallet la grunnlaget for en fornying av den østerrikske vinindustrien. Det er grüner veltliner og riesling som teller her, men også litt edelsøte viner fra botrytiserte druer. Lokalt er det grüner veltliner som er den viktigste druen, men selv om riesling kun dekker 10% av arealet, er det den som internasjonalt er mest ettertraktet. Klimaet er tørt og varmt med kjøligere netter, og avkastningen på vinplantene i de bratte og arbeidskrevende terrassene er svært lav.

Som om det ikke er nok klassifisering fra sentralt hold, har Vinea Wachau Nobilis Districtus (etablert i 1983 - 200 produsenter er medlemmer) en egen klassifikasjon for de tørre hvitvinene basert på kvalitetskriterier formulert i et eget charter:
Steinfeder - lette aromatiske hverdagsviner, max 11,5%
Federspiel - elegante viner på Kabinettnivå som bør drikkes i løpet av de 3-5 første årene, 11,5-12,5%
Smaragd - lages i gode år av sent innhøstede druer (spätlese) fra de beste parsellene, min. 12,5% / 9 g. Her finner vi noen av de beste vinene i Østerrike med stor kropp, komplekse aromaer og stort lagringspotensial.


Beste vinmarker:
Vinmarker (Ried) oppgis vanligvis på etiketten sammen med det geografiske området som vinmarken sogner til (jf. landsbyene i kursiv under).
Loiben: Dürnsteiner Kellerberg (riesling og grüner veltliner - kanskje den beste med monumentale viner), Loibner Steinertal (riesling og grüner veltliner), Schütt og Loibenberg.
Spitz: Spitzer Singerriedl (riesling, en av de beste), Hochrein og Tausendiemerberg
Weissenkirchen: Weissenkirchner Achleiten (riesling og grüner veltliner, en av de beste - mineralske viner fra den mest steinete vinmarken i Wachau), Klaus (riesling) og Steinriegel.

De beste produsentene:

Produsent   Smaragd Federspiel / andre Kommentar
Alzinger, Leo
**
Riesling Smaragd:
Loibner Steinertal (01: 304 ) / Loibner Loibenberg / Dürnsteiner Hollerin (01: 247) / Loibner Mûhlpoint (01: 230) / Dürnsteiner Liebenberg / Dürnsteiner Höhereck / Smaragd Reserve

Grüner Veltliner Smaragd:
Loibner Steinertal / Loibner Loibenberg / Loibner Mûhlpoint / Dürnsteiner Liebenberg / Smaragd Reserve (kun i magnum)

Chardonnay Loiben Smaragd
Riesling Federspiel:
Dürnstein

Grûner Veltliner Federspiel:
Hochstrasser / Frauenweingarten / Mûhlpoint

Det meget anerkjente Weingut Alzinger i Unterloiben drives av far Leo og sønn Leo jr. De startet egen produksjon først i 1983, og har 9 ha i flotte vinmarker hvorav Steinertal regnes blant de beste i Wachau. De lager flotte viner fra det svært syrlig til det mer sødmefulle, og etterstreber tydelig terroiravtrykk. De beste vinene kommer fra vinmarkene Steinertal og Loibenberg. Alzingers viner trenger noen år i kjelleren, særlig de fra Loiben. (2008)

Domäne Wachau
*
Riesling smaragd:
Weissenkirchner Achleiten (12:240 / 23€) / Spitzer Singerriedel (230 / 23€) / Dürnsteiner Kellerberg (23€) / Loibner Loibenberg (216 / 23€) / Terrassen (115 / 11,5€)

Grüner Veltliner Smaragd:
Weissenkirchner Achleiten (13:240 / 23€) / Reserve Axpoint (23€) / Dürnsteiner Kellerberg (23€) / Terrassen (141 / 9,3€)
Riesling Federspiel:
1000-Eimerberg (13:164 / 11€) / Loibenberg (11€) / Terassen (14:134 / 8€)

Grûner Veltliner Federspiel:
Kollmitz (13:164 / 11€) / Loibner Loibenberg (11€) / Terrassen (103 / 6,4€)

Kellerberg Trockenbeerenauslese (55€)
Beerenauslese Terassen (37,5 cl: 160 / 17€)
Domäne Wachau (het før 2008 Freie Weingårtner Wachau) i Dürnstein er det beste kooperativet i Østerrike (og et av de beste i verden), og har 250 medlemmer med totalt 440 ha. De er den største produsenten i Wachau og leverer mer enn halvparten av all vin. De lager friske og rene viner som er svært prisgunstige i forhold til kvalitet. Deres Singerriedel er et godt alternativ til Hirtzbergers som er langt dyrere. Terassen-serien er blandinger fra forskjellige vinmarker. De to søte auslesevinene har lav alkoholprosent, henholdvis 8,3 og 8,9. Som du kan lese på deres web-sider, selger de også viner fra samtlige årganger helt tilbake til 1947 i sitt utsalg. Artikkel i Aperitif. (2015)
Hirtzberger, Franz
***
Riesling Smaragd:
Spitzer Singerriedl (07: 439) / Hochrain (11: 399) / Setzberg (mer fruktig)

Grüner Veltliner Smaragd:
Honivogl (12: 499) / Axpoint (07: 289) / Rotes Tor / Loibner Kreutles (225)

Grauburgunder Pluris
Weißburgunder Steinporz
Chardonnay Schlossgarten
Riesling Federspiel:
Steinterrassen (13: 239)

Grûner Veltliner Federspiel:
Rotes Tor (07: 219)

Weißburgunder Beerenauslese
Donaugarten Grüner Veltliner Steinfeder (00: 120)
5. generasjon Franz i Spitz overtok i 2000 fra sin legendariske far Franz (1922-2007). Far Franz var en pioner i vinindustrien og initativtakeren til Vinea Wachau Nobilis Districtus, der Franz jr. nå er president (Obmann). Han har 20 ha og en state-of-the-art kjeller som stod ferdig i 2000. I likhet med de andre topprodusentene, er det nitidig håndverk og ekstrem nøysomhet uten noen form for manipulering i prosessen. Spitz ligger i den vestre enden av Wachau og er det kjøligste området pga. av vinder fra alpene. I varme årganger kommer derfor ofte den beste vinen herfra - rene, mineralske og delikate. Ikke minst fra toppvinmarken Spitzer Singerriedl, der Hirtsberger har vært ledende i lange tider (far Franz ble omtalt som Mister Singerriedel). Noen vil nok mene at Hirtzberger deler ledertrøya med Pichler, og deres Honivogl er referansevin på god grüner veltliner. Dessverre prises toppvinene for høyt her hjemme. (2009)
Högl
**
Riesling Smaragd:
Viesslinger Bruck (311) / Loibner Vision (fra Mitterfeld i Dürnstein)

Grüner Veltliner smaragd:
Schön / Loibner Weingärten (224) / Spitzer-Burgberg / Steinertal
Riesling Federspiel:
Bruck

Grüner Veltliner Federspiel:

Schön / Spitzer-Burgberg / Spitzer Graben (140 - samlebetegnelse på de høyestliggende vinmarkene)
Josef M. Högl med sine 7,5 ha har i senere år pustet de "fire store" i nakken med sine Schön og Bruck. Hans høytliggende, bratte vinmarker i Spitz har dratt store fordeler av de varme årgangenen i senere tid. Han leier også noen parseller i Dürnstein og Loiben (Steinertal) som produserer viner med en ganske annen karakter en de fra Spitz, og han lager også litt søte dessertviner i årganger som tillater det. (2008)
Knoll, Emmerich
***

Riesling Smaragd:
Loibner Vinothekfülling / Dürnsteiner Schütt / Dürnsteiner Kellerberg / Loibner Loibenberg /

Grüner Veltliner Smaragd:
Loibner Vinothekfülling / Loibner Schütt / Loibner Loibenberg (300) / Loibner Kreutles (00: 225)

Loibner Chardonnay

Riesling Federspiel:
Loibner Loidenberg (240)

Grûner Veltliner Federspiel:
Kreutles / Federspiel

Trockenbeerenauslese Loibner
Beerenauslese Loibner
Beerenauslese Ried Pfaffenberg Steiner Süss
Riesling Pfaffenberg-serie (fra Kremstal)
Far og sønn Emmerich driver denne 15 ha store gården i Unterloiben og produserer et 30-talls viner. I langt større grad enn de andre topprodusentene anvender de tradisjonelle teknikker som lang maserasjonstid (uttrekk av aromastoffer fra skall/kjerner etter pressing), varmere gjæringstemperatur og lengre lagring på store fat (flasketapping i september i motsetning til mai). Resultatet er rike, kraftige og litt sødmefylte viner mer enn elegante. Deres dessertviner er blant det beste du kan få i Østerrike. De har også parsell i Pfaffenberg i Kremstal. Fetter Josef Knoll driver familierestauranten Loibnerhof i nabohuset. (2008)
Nikolaihof
**
Riesling Smaragd:
Steiner Hund Reserve (389 - Kremstalsiden av Donau) / Im Weingebirge (07: 355) / Vom Stein (339) /

Grüner Veltliner smaragd:
Im Weingebirge
Riesling Federspiel:
Steinrigl (213) / Vom Stein (219)

Grûner Veltliner Federspiel:
Im Weingebirge (07: 230)

Trockenbeerenauslese Nikolauswein
Grüner Veltliner Auslese Süssenberg
Chardonnay
Nikolaus og Christine Saahs i Mautern driver på historisk grunn med 20 ha. Eiendommen har vært i familiens eie siden 1894. De har drevet biodynamisk dyrkning siden 1971, og er kjent for klassiske, rene og slanke Wachauviner med svært stor holdbarhet - det til tross at de ikke har parseller i de beste vinmarkene. På gården driver de også Gästehaus (19 rom) og Weinstube med biodynamisk meny. (2008)
Pichler, F. X.
***
Riesling Smaragd:
Unendlich / M / Dürnsteiner Kellerberg (398) / Loibner Berg (459 - høyt priset) / Loibner Steinertal / Dürnsteiner Hollerin / Loibner Oberhausen (256 - underparsell i Klostersatz) / Von den Terrassen / Smaragd

Grüner Veltliner Smaragd:
M (391) / Dürnsteiner Kellerberg/ Loibner Berg (280) / Von den Terrassen / Smaragd

Sauvignon Blanc Smaragd
Riesling Federspiel:
Von den Terrassen / Federspiel

Grûner Veltliner Federspiel:
Loibner Frauenweingarten (171) / Loibner Klostersatz
Franz Xaver, kona Rudolfine og sønnen Lucas Pichler driver denne 18 ha gården i Oberloiben som ble etablert i 1898. Franz fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Riesling Kellerberg i 1990, og huset er i dag det ledende ikke bare i Wachau, men i hele Østerrike. Dessverre gjenspeiler det seg også i prisene. Her er det nitidig håndarbeid, håndplukking og lagring på 30-40 år gamle store eikefat. Grüner Weltiner M (fra 1991 - står for Momentum og er utvalgte druer fra flere marker, men ca. 70% fra Loibner Berg), lages også i utvalgte år i en rieslingvariant, og Risling Unendlich (fra 1998) er spesialutviklede toppcuveer på auslesenivå. Om M sier Vinfoum at det blir nesten for mye av det gode. Pichlers toppviner trenger en god del år i kjelleren før de slår ut i blomst. (2008)
Pichler, Rudi
**
Riesling Smaragd:
Achleithen (363) / Kirchweg / Steinriegl 319) / Terrassen

Grüner Veltliner smaragd:
Kollmütz Reserve / Hochrain / Kollmütz / Terrassen
Riesling Federspiel (219)
Grûner Veltliner Federspiel (219)
Rudi Picler i Wösendorf er ikke i familie med F.X. Pichler, men har bak seg mange generasjoner av vindyrkere siden de etablerte seg i 1884. Han overtok i 1997 og har 11,5 ha med parseller i flotte vinmarker, samt 3 ha som leies. Han har gjort seg positivt bemerket i senere tid, og sverger til sen innhøsting og nøye sortering av druene. Nytt produksjonsbygg ble innviet i 2004. (2008)
Prager
***
Riesling Smaragd:
Wachstum Bodenstein (313) / Klaus (296) / Achleiten (13: 399) / Steinriegl (285)

Grüner Veltliner Smaragd:
Stockkultur Achleiten (296) / Wachstum Bodenstein / Achleiten (13: 399) / Zwerithaler (264) / Weitenberg (254) / Liebenberg
Riesling Federspiel:
Kaiserberg / Steinriegl (13: 230)

Grûner Veltliner Federspiel:
Hinter der Burg (13: 239)

Trockenbeerenauslese
llse (datter til Franz) og ektemannen Toni Bodenstein har siden begynnelsen av 90-tallet drevet Weingut Prager i Weissenkirchen, og de tilhører toppskiktet. Franz Prager var var en av pionerene i Wachau i utviklingen av tørr hvitvin, og var med på å etablere Vinea Wachau Nobilis Districtus i 1983. De har 13,5 ha, riesling dominerer, og de bruker tradisjonelle teknikker i produksjonen. I gode årganger er Bodenstein husets beste vin (en blanding fra høytliggende marker), og de er den beste produsenten i Achleiten (rieslingen herfra anses som den beste som listeføres i Norge). Toni var kanskje den første i Wachau (i 1993) som klarte å produsere en Trockenbeerenauslese som matchet de tyske. (2008)

Andre gode produsenter som tidvis kan fås i Norge:
- Bäurl: Riesling Kellerberg Smaragd
- Holzapfel: Grüner Veltliner Federspiel
- Jamek: Ried Klaus Riesling Smaragd
- Schmelz: Weingebirge Riesling Federspiel

Gå til toppen

Kremstal
Kremstal ligger mellom Wachau og Kamptal, og har mange geologiske fellestrekk med førstnevnte selv om avstanden til den temperaturmodererende Donau er litt lengre. (Klikk på bildet for å se kart.) En skulle av den grunn forvente at området lå på samme kvalitative nivå, og det gjelder da også noen av topprodusentene. Pga. litt mer fluktuerrende temperaturer og noe senere modning, har vinene litt mer syre og tydeligere mineralpreg.

Hva gjelder den generelle kvalitet, er imidlertid Kremstal ganske dominert av det store kooperativet Winzer Krems som desverre ikke holder samme nivå som Domäne Wachau omtalt over. Deler av dalen åpner opp litt her og har derfor litt varmere klima som også gir rom for rødvinsdruer. Den mer enn 1000 år gamle byen Krems er regionhovedstaden og huser både vinskole, områdets vinmesse og driver et eget vinhus - se Stadt Krems under. Fra 2007 har regionen anledning til å betegne sine grüner veltliner og riesling med den nye klassifikasjonen Kremstal DAC.

Beste vinmarker:
Pfaffenberg, Steiner Hund (begge elegante mineralske viner) og Senftenberg.

De beste produsentene:

Produsent   Viner Kommentar
Malat
**
Riesling:
Das beste vom Riesling / Reserve Silberbühel / Steinbühel (190) / DAC Kellergärten

Grüner Veltliner:
Das beste vom Veltiner (Grosse Reserve) / Grüner Veltliner Göttweiger Berg (113) / Grüner Veltliner Silberbichl

Chardonnay/Riesling/Sauvignon Blanc Trockenbeerenauslese
Gerald Malat i Palt tok over vinhuset i 1976, og bygde det opp fra 10 ha til dagens 48. Han er blant de mest kjente vinmakerne i Østerrike, og har vært en pioner både i utvikling av produksjonsteknikker og druesorter. Nå er det sønnen Michael som har overtatt ansvaret, og det lages viner fra de helt tørre til dessertviner. Grüner Veltliner Göttweiner Berg er mye vin for pengene. Han lager også fine røde Pinot Noir (Blauburgunder) og Bourdeaux-blandinger (Gerald var den første som plantet cabernet sauvignon i Østerrike). (2008)
Nigl
***
Riesling:
Privat (320) / Hochäcker (320) / Senftenberger Piri / Kremsleiten / Dornleiten (12: 215)

Grüner Veltliner:
Privat / Senftenberger Piri (12: 200) / Alte Reben / Kremser Freiheit / Gärtling (12: 185)

Grüner Veltliner Trockenbeerenauslese
Riesling Trockenbeerenauslese
Martin og Christine Nigl flyttet inn i nyrestaurerte bygninger rett ved Senftenbergvinmarken i 2004, og de har 25 ha (40% riesling og 40% grüner veltliner). Blant de beste i Kremstal med kvalitet i alle produksjonsledd. Vinene fra Piri-parsellen i Seftenberg ansees som de beste, men de har også to spesialutgaver, Privat, fra de beste drueplantene i de beste vinmarkene. Riesling Privat er i følge Vinforum " år ut og år inn blant de aller beste rieslingene fra Østerrike". Hockäcker og Kremsleiten er også flotte vinmarker. De driver også restaurant og et lite hotell på eiendommen. (2008)
Proidl
***
Riesling vom Urgenstein Seftenberger:
Pfeningberg (08: 300) / Ehrensfels (240) / Hochäcker (230) / Rameln (185) / Steiliheit

Grüner Veltliner vom Urgestein Senftenberger:
Ehrenfels Reserve / Ehrenfels (220) / Pellingen Alte Reben(11: 250) / Rameln / Freiheit (13: 175)

Eiswein Senftenberger Rameln (300 - 37,5 cl)
Müller Thurgau Sentfenberger Trockenberenauslese (259 - 37,5 cl)
Muskateller Senftenberger Auslese (230 - 50cl)
Riesling von Urgenstein Senftenberger Rameln Ausläse (191 - 50cl)
Riesling Senftenberger Reserve (320 - svært holdbar)
Weingut Proidl i Seftenberg har laget vin i ni generasjoner, og dyrker like mye riesling som veltliner på sine 15 ha vinmarker i Ehrenfels (monopolmark), Pfennigberg, Hochhäcker, Rameln og Pellingen. Franz Proidl overtok på 80-tallet og ryddet opp i husets gamle terasser som var forfalt - ikke minst Ehrenfels i den bratte skråningen nedenfor Senftenberg slottsruin. Proidl lager flotte syresterke og mineralpregede viner, ofte med fruktsødme. Pfeningberg er normalt Proidls beste vin. (2008)
Salomon Undhof
*
Riesling:
Metternich & Salomon Pfaffenberg Reserve / Pfaffenberg / Undhof Kögl Reserve / Undhof Kögl / Sal´mon

Grüner Veltliner:
Von Stein / Lindberg / Wieden (monopolmark) / Wachtberg / Hochterassen

Reisling Undhof Auslese (fra Kögl og Pfaffenberg)
Berthold (tok over fra broren Erich i 2002) og Gertrud Salomon driver denne vingården i Stein med 25 ha, og som har vært i familiens eie siden 1792. Faren Erich var en pioner i Østerrike og var blant de første som satset på konsentrerte tørre viner og tapping under eget navn (fra 1927). De har eget utsalg på gården, og de driver også vinproduksjon i Australia. (2008)
Stadt Krems
**
Riesling:
Kögl Reserve / Grillenparz Reserve / Steinterrassen (160 - fra Weinzierberg og Kögl)

Grüner Veltliner:
Wachtberg Reserve / Weinzierlberg (155) / Grüner Veltliner / Lössterrassen (128)
Byen Krems har hatt sitt eget vinhus siden 1452, og de eier 31 ha med vinmarker (de beste) innenfor bygrensen. I senere tid har dette huset forbedret kvaliteten betydelig, og det pga. av Fritz Miesbauer. Han var tidligere vinmaker hos Domaine Wachau, men sa opp da han kom i klammeri med selskapets president om kvaliteten på sistnevntes druer. Siden 2003 har han hatt ansvaret for å utvikle Stadt Krems viner. (2008)

Andre gode produsenter som tidvis kan fås i Norge:
- Sepp Moser: Grüner Veltliner Breiter Rain

Gå til toppen

Kamptal
Nord for Krems ligger Langenlois, hovedstaden i Kamptal (klikk på bildet for å se kart.) Kamptal er oppkalt etter elven Kamp, en sideelv til Donau. Som i Wachau er det riesling og grüner velitiner som dominerer i de bratte sandsteinsåssidene langs Kamp, mens det dyrkes et større spekter av druer, inklusive til rødvin, i den delen av dalen som flater ut mot Donau. Det kan bli svært varmt på dagtid, og kombinert med kjølige netter gir det aromatiske viner med høyt syreinnhold. Kvalitetsvinene er kraftige, mineralrike og lagrer svært godt.

Området er populært blant turister, og er du på de kanter, så kan du besøke Loisium i Langenlois (bildet) - et futuristisk bygg som huser en blanding av opplevelsessenter/museum og vinotek med primært lokale produsenter. I tillegg til Langenlois og nabolandsbyene Gobelsburg, Haindorf og Zöbing, er det mange små vinlandsbyer i området så som Etsdorf, Hadersdorf, Kammern, Lengenfeld, Schönberg og Strass im Strassertale
.

På samme måte som Wachau har sitt eget klassifiseringssystem, har også denne regionen en jordsmonnsbasert inndeling som du kan støte på: Grosse Erste Lage (grand cru), Erste Lage (premier cru) og Klassifizierte Lage (cru classé).

Beste vinmarker:
Zöbinger Heiligenstein (en av de beste i Østerrike, flott mineralitet og eleganse), Kammerner Ried Lamm (kraftige og konsentrerte viner), Strasser Gaisberg.

De beste produsentene:

Produsent   Viner Kommentar
Bründlmayer
***
Riesling:
Zöbinger Heiligenstein Lyra (02: 307) / Zöbinger Heiligenstein Alte Reben (11: 374) / Zöbinger Heiligenstein (223) / Steinmassel / Kamptaler Terrassen (168)

Grüner Veltliner
Käferberg / Lamm / Alte Reben (250 - snitt på 50 år gamle stokker) / Loiser Berg / Berg Vogelsang / Kamptaler Terrassen (140)
Weingut Bründlmayer i Langenlois har vært ledet av Willi Bründlmayer siden 1980, internasjonalt den mest kjente østerrikske produsenten og en av de første til å markedsføre Grüner Veltiner utenfor Østerrike. Vinhuset har 75 hektar i velkjente terrasserte vinmarker, inkl. største eier med 10 ha i den klassiske vinmarken Zöbinger Heiligenstein - 9 er plantet med Riesling. Toppvinen Lyra herfra henter sitt navn fra oppbindingssystemet som gir mer sødme i frukten (resten er bundet opp etter tradisjonell Guyot). I følge Vinforum er den for dyr, og Alte Reben har større konsentrasjon og holder i tiår (snitt på 45 år gamle stokker). Bründlmayer anser selv Grüner Veltliner som sin viktigste drue, men huset er kjent som en god allrounder. De følger økologiske prinsipper og lager flotte konsentrerte viner med fruktsødme. (2008)
Hirsch
**
Riesling:
Zöbinger Heiligenstein (260) / Zöbinger Gaisberg (260) / Zöbing (170)

Grüner Veltliner:
Kammerner Lamm / Zöbinger Heiligenstein (13: 180) / Grüner Veltliner (140)
Josef Hirsch og sønnen Johannes i Kammern har 25 ha, bl.a. i de to toppvinmarkene Heiligenstein og Gaisberg. Josef har overoppsynet i vinmarkene, mens Johannes står for vinlagingen der han kombinerer tradisjon, ny teknologi og biodynamiske metoder. Han er den første i Østerrike som begynte med skrukorker på enkeltvinmarksvinene. Rike, komplekse viner med stort lagingspotensial. Blant de rimeligere vinene er Riesling Zöbing et svært godt kjøp her hjemme. (2008)
Schloss Gobelsburg
**
Riesling:
Alte Reben (02: 254) / Zöbinger Heiligenstein (200) / Kammerner Gaisberg / Urgestein (150) / Riesling (135)

Riesling Trockenbeerenauslese (230 - flott dessertvin)

Grüner Veltliner:
Kammerner Ried Lamm (247) / Kammerner Grub / Kammerner Renner (183) / Steinsetz (00:116) / Lössterrassen (125) / Grüner Veltliner (117)

Grüner Veltliner Tradition (242 - sødmefull laget på gamle metoder, fatgjæret)
Grüner Veltliner Eiswein (01: 227)
Cisterciensermunkene (fransk munkeorden) drev vindyrking på sitt kloster Schloss Gobelsburg fra 1186 til 1995. Da inngikk de en 60 års leieavtale med Michael Moosbrugger og Willi Bründlmayer. Michael, som er blitt en av de beste vinmakerne i Østterrike, står for drift og vinlaging med Willi som konsulent, og han har økt kvaliteten enormt. De disponerer 35 ha parseller i flotte vinmarker som Heiligenstein, Gaisberg, Lamm, Grub, Renner og Steinsetz. Slottets standardviner er svært gode kjøp her hjemme i forhold til prisen. (2008)

Andre gode produsenter som tidvis kan fås i Norge:
- Allram: Zöbinger Heiligenstein Riesling / Strasser Hasel Grüner Veltliner Alte Reben
- Jurtschitsch: Zöbinger Heiligenstein Riesling (ikke så langt fra Bründlmayer i kvaitet) / Dechant Grüner Veltliner Alte Reben
- Fred Loimer: Kamptal Riesling / Riesling Terrassen (06: 199) / Grüner Veltiner Käferberg (07: 299)

Gå til toppen

Neusiedlersee
Neusiedlersee i Burgenland er en svært grunn innsjø (max 2 m dyp) og blir derfor lett påvirket av temperatursvingninger. Resultatet er mye morgentåke om høsten som er perfekt for utviklingen av botrytis (en råtesopp som perforerer drueskallet slik at vesken fordamper og sødmen blir svært konsentrert). Det produseres av den grunn her flotte edelsøte viner (de søte underkategoriene av Qualitätswein mit Predikat) basert på mange forskjellige sent høstede druer som vokser i dette området, ikke minst welschriesling. Særlig kjent er Ruster Ausbruch fra vinmarkene rundt byen Rust som er utviklet etter samme prinsipper som tokaier fra Ungarn. Ikke så underlig med tanke på at dette området var en del av Ungarn helt fram til 1921. Distriktet har således en lang tradisjon med søte viner, og den første ble visstnok fremstilt i 1526. Dette er viner med stor holdbarhet - de beste kan ligge 30-50 år.

Det er to distrikter rundt sjøen: Neusiedlersee og Neusiedlersee-Hügelland. Den siste ligger på vestbredden av sjøen med Rust som senter og Ruster Ausbruch som flaggskipet. Historisk er det denne siden av sjøen som har vært internasjonalt kjent. En del produsenter etablert i 1992 Cercle Ruster Ausbruch, der de i 2005 definerte kvalitetskrav med formål å bevare distriktets lange tradisjoner. I åssidene høyere opp lages Bordeaux-blandinger og tørre viner av Chardonnay og Sauvignon Blanc. Neusiedlersee ligger på den andre siden av sjøen, og det var særlig Alois Kracher som løftet vinene fra denne siden opp på samme nivå. De søte QmP-vinene fremstilles særlig i området rundt Illmitz og Apetlon. Det dyrkes også en rekke andre druer, der rødvinenen fra Gols på blandinger av nasjonale og internasjonale druer og burgunderliknende Pinot Noir-viner (Blauburgunder) fra Jois er de mest kjente.

Det kan være litt komplisert å holde oversikten over de edelsøte vinene, da antall, drueblandinger og navnsetting av cuveene varierer fra år til år pga. av de store variasjonene på botrytisutviklngen. Hva gjelder prisene, så merk at gjennomgående distribueres disse vinene på 37,5 cl. flasker.


De beste vinmarkene:
Rust (400 ha): Greiner (best), Turner, Kulm og Satz for søte viner. Ludmaisch, Kraxner, Geier, Gillesberg og Vogelsang for hvite. Pandkräften, Umriss, Gmärk, Wald og Mariental for røde.

De beste produsentene:

Produsent   Viner Kommentar
Feiler-Artinger
**
Ruster Ausbruch:
Essenz (36€) / Chardonnay Essenz (32€) / Pinot Cuvée / Ruster Ausbruch (21€) / Zweigelt (19€)
Familebedriften i Rust i kommunen Grosshöflein i Neusiedlersee-Hügelland etablert på 20-tallet drives av Hans Feiler og kona Inge, samt sønnen Kurt og hans kone Katrin. De har 30 ha beplantet med en rekke druesorter, og produktlista deres er lang. Ruster Ausbruch-serien er lagd på bl.a. Welschriesling, Chardonnay og Neuburger. Zweigelt er en rød druesort. Deres Essenz tilhører tetskiktet blant Ruster Ausbruch-vinene. De har eget vinutsalg på gården. (2008)
.Kollwentz
**
Trockenbeerenauslese (42€)
Icewine (29€)
Beerenauslese (17€)
Steinzeiler (37€, deres røde flaggskip - 60% blaufränkisch, 20% cabernet sauvignon, 20% zweigelt)
Anton Kollwentz og sønnen Andi (ansvaret for vinlagingen) i Neusiedlersee-Hügelland har 23 ha og har stadig rustet opp sine fasiliteter. Anton har vært en eksperimenterende pioner og var den første som lagde Ruster Ausbruch utenfor Rust (i 1963) og som plantet Cabernet Sauvignon i Østerrike (i 1981). (2008)
Kracher, Alois
***
Trockenbeerenauslese (de som selges i Norge ligger på drøyt 300 kroner for 37,5 cl):
Zwischen Den Seen: Noble Wine (blanding av Welschriesling and Scheurebe) / Scheurebe / Welschriesling / Muskat Ottonel
Novelle Vague: Chardonnay / Welschriesling / Traminer / Grande Cuvèe

Non-Vintage Trockenbeerenauslese (109)
Cuvèe Beerenauslese (154)
Zweigelt Eiswein

Alois Kracher var stjernen i Neusiedlersee og satte dette distriktet på det internasjonale vinkartet, men døde i 2007 i en alder av bare 48 år. Han kjøpte botrytisdruer fra hele Østerrike i tillegg til de han dyrket på sitt beskjedne areal. Sønnen Gerhard har overtatt Weinlaubenhof Kracher. Han har to serier med QmP-viner: Zwischen den See (druer fra området mellom Neusiedl og den mindre sjøen Seewinkeler) produsert på tradisjonell metoder og lagret på store akasiefat (500-3000 liter), mens Nouvelle Vague er et konsept utviklet av Alois basert på kunnskap hentet fra hele verden, og vinene lagres på barriqes. Disse danner årlig en kolleksjon på 10-12 nummererte cuveer rangert etter sukkermengden i vinen. Merk at samme druen kan gå igjen to ganger i samme serie med forskjellig restsukkerinnhold (og derav forskjellig nummer). Dette er viner i verdensklassen, og holder i evigheter. (2008)
Lang, Helmut
**
Ruster Ausbruch:
Welschriesling / Chardonnay / Pinot gris / Sämling 88

Trockenbeereauslese:

Welschriesling / Chardonnay / Sämling 88 / Rheinriesling / Grüner Veltliner / Gewuerztraminer
3. generasjon Helmut Lang i Neusiedlersee tilhører eliten i distriktet, og disponerer 13 ha. De har et stort utvalg viner, men har siden 70-tallet spesialisert seg på søte (ca 60% av produksjonen). De bruker delvis ståltank og delvis barriques. (2008)
Schröck, Heidi
**
Ruster Ausbruch:
Auf den Flügeln der Morgenröte (blanding fra de beste vinmarkene) / Turner (100% furmint) / Ruster Ausbruch (280 - 20% hver av druene weissburgunder, pinot gris, welschriesling, sauvignon og furmint)

Beerenauslese (welschriesling og pinot blanc)
Heidi Schröck har hatt anvaret for familievinhuset i Rust siden 1983. og han besitter 8 ha. Heidi er tradisjonalist, noe som gjenspeiler seg i hennes rolle som primus motor i og fram til 2002 leder av Cercle Ruster Ausbruch. På sitt beste lager hun "Ruster Ausbruch av ypperste merke" for å sitere Vinforum. Hun er også internasjonalt orientert, og medlem av Le Donne del Vino i Italia i tillegg til at hun stiftet foreningen 11 Frauen und ihren Weinen i hjemlandet. VInene til venstre er pr. dato, men som hos mange av de andre skifter cuveene navn fra år til år. (2008)
Tribaumer, Ernst
*
Ruster Ausbruch (250)
Ruster Ausbruch Essenz (Dkr 259)

Blaufränkisch Mariental (enkeltvinmarksrødvin som er blant de beste av denne druen)
Ernst Tribaumer i Rust i Neusiedlersee-Hügelland kan skilte med 300 års familiehistorie i Rust, og 3/4 av vinmarkene er plantet med rødvinsdruer - særlig Blaufränkisch. Men i gode år produserer de også søte viner med Ausbruch som stjernen. Alle fire barna driver innen vinindustrien. (2008)
Velich
*
Welschriesling Trockenbeerenauslese
Seewinkel Beerenauslese
Heinz og Helmut Apetlon i Neusiedlersee har 9 ha, og er kjent for å lage gode botytisviner i årganger som tillater det. Det hevdes også at hans Chardonnay Tiglat er en av de beste i landet. (2008)
Wenzel
**
Ruster Ausbruch:
Am Fuße des Berges“ (Sauvignon Blanc, Grauburgunder, Welschriesling) / Saz (Furmint, Gelber Muskateller)
Robert og Christina Wenzel og sønnen Michael driver denne 11 ha gården i Neusiedlersee-Hügelland. De har flotte parseller i Kleiner Wald, Pandkräftn, Saz og Vogelsang. Deres Ruster Ausbruch viser tydelig slektskapet med Tokaji Aszú. Michael overtok lederskapet i Cercle Ruster Ausbruch etter Heidi Schrök i 2002. (2008)

Produsenter som er medlem av Cercle Ruster Ausbruch:
iRudolf Bachkönig, Birgitte Conrad, Feiler-Artinger (se over), Erich Giefing, Bruno og Stefan Landauer, Pete Schandlr, Heidi Schröck (se over), Georg Seiler, Harald Tremmel, Ernst Triebaumer(se over), Günter Triebaumer, Herbert Triebaumer og MIchael Wenzel (se over).


Gå til toppen