VINfakta - Helge Skansen

Chablis

Chablis ligger som en liten øy for seg selv lengst nord i Burgund, og bare 100 km fra Paris. De 19 kommunene som sorterer under AOC Chablis (grand cru, 1er cru, kommunechablis og petit chablis) har drøyt 4300 ha vinmarker. De tørre og friske/syrerike chardonnayvinene med assosiasjoner fra smør, nøtter og eple til mineraler, stein/flint, sitrus, røyk, tang/hav og østers som produseres her, har hatt et verdensnavn langt tilbake i historien. På 1800-tallet var de så etterspurte at ordinær vin fra hele det omkringliggende fylket Yonne ble solgt med Chablis på etiketten. AOC-reglene i 1938 fikk ryddet opp i galskapen, men på 60/70/80-tallet var det et stort press fra produsenter for å kunne øke produksjonen, ikke minst fra Michel Laroche og Jean Durup. Resultatet ble at vinmarker som tidligere var klassifsert som kommunevin i 1967 og 1976 (endelig ratisifsert i 1986) ble oppgradert til premier cru, og områder som tidligere var klassifisert som petit chablis ble oppgradert til chablis (særlig rundt de nordlige landsbyene Maligny, Villy og Lignorelles med portlandskalk i jordsmonnet - se under). Dette, kombinert med stor etterspørsel, har ført til at det selges mye middelmådig og dårlig Chablis (særlig kommunevin fra de nordlige og vestlige områdene). Derfor stiller dette krav til oss forbrukere hva gjelder kunnskap om proudusentnavn og vinmarker, også hva gjelder 1er cru-viner.

jordsmonnVi må starte litt med geologi for å skjønne bakgrunnen for de evindelige diskusjonene og stridene som bøndene her er kjent for. Jordsmonnet i det opprinnelige området rundt byen Cablis med alle grand cru-markene består av leirholdig jord med kimmeridgekalk / østersfossiler (området lå under hav i juratiden for 155 mill. år siden). De omkringliggende områdene har portlandskalk, et geologisk lag som i slutten av juratiden la seg opp på kimmeridgelaget. Tradisjonistene og motstanderne av grenseutvidelsene (med William Fevre i spissen) hevder at det nettopp er kimmeridgekalken som gir det terroirsærpreget som topp Chablis er kjent for.

En annen diskusjon lokalt er om cruvinene bør gjæres og modnes på nye og/eller gamle eikefat eller på ståltank. Tradisjonistene er redd for at særpreget forsvinner med ny eik og at vinene vil framstå mer som en variant av hvitvinene fra Côte de Beaune. Mange av topprodusentene bruker 20-30% ny eik på et utvalg av vinene, men de gamle tradisjonelle fatene (feuillettes) er mest utbredt. Konklusjonen er uansett at det lages fremragende viner i begge leire.

Vårfrost og kort modningssesong er den store trusselen her, og om våren ruster bøndene seg til kamp mot frosten med sprinkelanlegg (planteskuddene får en beskyttende ishinne) eller oljebrennere. Klimaendringene gjør seg derimot gjeldene, og Jean-Marie Raveneau sier at de siste 15 årene har de framskyndet innhøstingen med én dag pr. år.
Svært mange høster inn druene med maskin (til og med i grand cru-parseller), men de fleste topprodusentene holder på innhøsting og sortering for hånd.
Det har også som ellers i Burgund vært en klar utvikling de siste par tiår fra salg av druer til de store négocianthusene (25% til La Chablisienne) til tapping på gården under eget navn.

Hva gjelder kommunechablis, kan en generelt si at vinmarkene i sør og øst (bedre jordsmonn, mye kimmerigdekalk) er bedre enn de ofte svake vinene fra nord og vest (mest portlandskalk). Petit chablis produseres normalt på druer fra vinmarkene som ligger på platået over vinmarkene som strekker seg ned mot elven i Serein-dalen, og hvor klimaet er litt kjøligere. De er gjerne enklere, fruktige og mindre mineralske, men merk at det også kommer Petit Chablis fra kimmerigejord i Sør-Chablis som kan gå en dårlig kommunechablis fra portlandsjord en høy gang til ofte en billigere pris (de beste kommer fra platået over Les Clos).

Det er også verdt å merke seg at pga. mange av de forholdene som er omtalt over, er selv kvalitetschablis ofte langt billigere enn tilsvarende toppviner fra de berømte hvitvinskommunene i Côte de Beaune - som regel bare halvparten av prisen eller mindre. Europrisene som jeg har satt inn under på Duplessis viser hva du kan spare ved å få til et gårdsbesøk hos en mindre kvalitetsprodusent. Det er også verdt å merke seg at vi i Norge har tilgang på et enormt stort utvalg fra Chablis - ikke uvanlig at et 50-talls produsenter er representert på Vinmonopolets lister.
Dersom du vil fordype deg videre i dette vindistriktet, anbefales varmt den norske boka Chalbis av vinjournalistene Geir Gjerdrum og Tom Marthinsen (Vigmostad & Bjørke 2004).

Cru-vinmarker (kart nederst på siden)
Grand cru:
De 7 grand cru-markene som ligger samlet i en sørvestvendt ås nord/nordøst for landsbyen Chablis har ikke endret seg mye de siste 25 årene (92 ha i 1982 og 103 i 2003). Merk at i motsetning til sør i Burgund hvor kun vinmarksnavnet settes på grand cru-etiketten, står det her Chablis grand cru + vinmarknavnet. Laroche var initiativtaker til Union des Grands Crus de Chablis (UGCC) der 2/3 av grand cru-produsentene undertegnet et charter i 2001 hvor de forplikter seg til å følge en del kvalitetsstandarder i produksjonen (13 er fremdeles med, ca 50 ha). Raveneau og Dauvissat har holdt seg utenfor, og Billaud-Simon har meldt seg ut.
Mange vil nok plassere vinmarkene kvalitetsmessig som følger:
- Les Clos (26 ha) - den beste, fyldig/rik/mineralsk, veldig terroirpreget, trenger 10-12 års lagring før konsum.
- Valmur (13,2 ha) - kraftig, rik, nervøs, klassisk terroirpreg og nesten på høyde med Les Clos.
- Grenouilles (9.4 ha) - kombinasjon av terroirpreg og eleganse, tilgjengelig, La Chablisienne eier 79%.
- Vaudésir (14,7 ha) - varmest klima, overdådig (fet/kraftig), sjarmerende, tilgjengelig.
- Preuses ( 11,4 ha) - kraftig terroirpreg, finesserike, modnes ofte raskere.
- Blanchots (12,7 ha) - lettere, elegant, blomsteraromaer, fruktig (aprikos), ujevn kvalitet blant produsentene og i svake årganger. Skyggefull vinmark som ikke burde ha grand cru-status.
- Bougros (12,6 ha) - rustikk, jordlig, litt uberegnelig, den nedre bratte delen er best, William Fèvre eier ca. 50%.
I tillegg lager Domaine Long-Depaquit en vin fra sin 2,35 ha monopolparsell La Moutonne i Vaudésir og Preuses som han i 1951 fikk godkjent å selge som La Moutonne grand cru.
Premier cru (de beste):
Totalt er det 17 områder underdelt i ca. 40 1er cru-marker (ca 775 ha). For mer inngående beskrivelse av 1er cru-markene, se egen oversikt nederst på siden. De beste ligger på østsiden på hver side av grand cru-markene (de tre første) og rett over elven Serein på vestsiden (de to siste):
- Montée de Tonnerre (best - mineralske), Fourchaume (lett tilgjengelig), Mont de Milieu
- Montmains (best, inklusive vinmarken Forêt), Vaillons (inklusive vinmarken Séchet).

Gode årganger
(2016 frost på våren, ikke bra), (2015 rik og litt plump, varm årgang), 2014 (klassiske, bedre enn 2013), 2013 (ikke for lang lagring), 2012, 2011 (fruktig, tidlig modne), 2010 (klassiske), 2009 (tidlig konsum, rike), 2008 (klassiske, syrerike, mineralske, lovende), 2007 (slanke, elegante, trenger lagring), 2005, 2004 (klassisk), 2002, 2000 (mangler litt konsentrasjon), 1999 (variabel), 1997, 1996 (i utgangspunktet fantastisk, men se opp for oksidasjon og ubalanse), 1995 (blitt bedre ved lagring), 1992 (litt syrefattig), 1990 (toppår, god grand cru drikker til 2015).
Eldre årganger der de beste grand cru kan kjøpes, fortrinnsvis fra de beste produsentene, men vir at mye er oksydert: 1989, 1988, 1987, 1985 (klassisk årgang), 1983, 1980, 1978, 1975, 1959.

Lagring/mat
Chablis kommunevin 2-6 år, 1er cru 4-10 år, grand cru fra gode produsenter og årganger er ofte på sitt beste når der er 8-12 år gamle. Merk at selv om enkelte grand cru kan være åpne og tilgjengelige når de blir lagt ut for salg, har de en tendens til å lukke seg i perioden 5-10 år.
Når god lagningschablis får utvikle seg, vil du kunne få aromaer av blomster, eksotisk frukt, friskt brød, smør, sopp, hasselnøtter, skogbunn og honning, og som videreføres i smaken sammen med fylde, fedme og en følelse av sødme selv om vinene er tørre.

Hummer og alle former for skalldyr naturell unntatt krabbe til yngre/lettere viner, grillet skalldyr og varme sjøkreps (m/soppfrikassé) til lagrede cru-viner. 1er cru er perfekt til østers. Hvit dampet fisk (sjøtunge, rødspette) på smørsaus/hollandaisse (ikke laks) til de unge/syrerike vinene, grillet til lagrede cruviner. Lette kyllingretter, kalv med kremet saus, og ostene tørr chevre og vézelay. Ved kraftig saus/tilbehør, spander en 1er eller grand cru. Moden grand cru til gule oster som comté, beaufort og grand jura. Husk at pga. av det høye syrenivået må du være forsiktig med sødme i maten. Kompenser i så fall med sitron eller smørsaus. Reker krever fett som rømme/majones og sitron/lime.

Hoteller / restauranter / vinutsalg
Chablis landsby med sine 2600 innbyggere er ikke så veldig innrettet på kommersiell turisme, men en trivelig plass å tilbringe noen dager dersom det er vin som står på agendaen. En håndfull produsenter har etablert utsalg av egne produkter, så som Laroche, Févre, Brocard, Brouchard og Defaix, men du finner ikke et spesialutslag med et bredt utvalg utover supermarkedet. Utenom de mest hektiske arbeidsperiodene tar mange produsenter i mot besøk dersom du tar kontakt på forhånd eller får en norsk importør til å introdusere deg. Jeg anbefaler også en dagstur til provinsehovedstaden Auxerre to mil unna, og da bør du dra innom det lille galleriet/vinutsalget La Paserelle (5 quai de la République, åpent 14-20, bruk ringeklokken). Han har ikke store utvalget, men flere av topprodusentene til svært gunstige priser - bl.a. Raveneau, Duplessis og Michel.
Turistkontoret har en omfangsrik webside med informasjon om vinproduksjon og turistfasiliteter (den franske utgaven!).
Hostellerie des Clos - Rue Jules-Rathier, Chablis, +33 (0)3 86421063, contact@hostellerie-des-clos.fr. med 26 rom (88€) og div. leiligheter (i samarbeid med naboen Fèvre). Svært hyggelig hotell i tradisjonsrikt hus og med 1* restaurant, vinsalg og alt inklusive-tilbud. Michel Vignaud går for å være områdets beste kokk, og vinkartet er upåklagelig omfangsrikt.
Hotel du Vieux Moulin - 18 rue des Moulins, Chablis, +33 (0)3 86424730, vieuxmoulin@larochewines.com, 125-270€. Laroche driver dette lille hotellet (5 rom, 2 suiter), sitt vinutsalg og en vinbar/restaurant (egne produkter) i en restaurert mølle. Smakfult og høy standard, rimelige retter i restauranten.
Hôtel Bergerand's - 4 Rue Des Moulins, Chablis, 70-100€. Gammelt, litt rustikt hotel midt i Chablis med lang celebritetshistorie. De har også en tradisjonell restaurant.
Aux Lys De Chablis - 38 Route d'Auxerre, Chablis, +33 (0) 86424920, contact@hotel-lys-chablis.com, 38 rom, 68€. Defaixs hotel rett utenfor Chablis landsby - ikke spesielt attraktiv beliggenhet. De driver også Restaurant La Cuisine au Vin - 16 Rue Auxerroise, Chablis, +33 (0)3 86189852. Restaurant/butikk midt i landsbyen - postmoderne innredet og for det meste egne viner, hvilket gjør det litt trasig og finne en god vin til kjøttrettene.
La Beursaudière - 9 Chemin de Ronde, Nitry, +33 (0)3 86336969, message@beursaudiere.com, 75-115€. Sjarmerende herberge med 11 rom.
Restaurant Le Bistrot des Grands Cru - 8-10 rue Jules-Rathier, Chablis, +33 (0)3 86421941. Enkelt og trivelig lunsjalternativ i Févres hovedkvarter.
Utover dette finnes det i selve landsbyen Chablis en håndfull enkle spisesteder med tradisjonell mat.

De beste produsentene:

 Produsent    Grand cru-viner  Andre viner  Kommentar
Dauvissat, René et Vincent *** Les Clos (14: 811 - superb terrior) / Preuses (elegant, lagringsdyktig, best i vinmarken) Chablis 1 er cru:
La Forest (fra Forêt - ofte grand cru-kvalitet) / Vaillons / Séchet
Chablis
Petit Chablis
René og sønnen Vincent troner på toppen rett etter Raveneau. De besitter 12 ha, hvorav ca. 90% er cru-marker. Her er det tradisjonell produksjon med håndplukking, gjæring på ståltanker (20% på fat) og lagring med forsiktig bruk av mest gamle fat. De lager elegante, mineralske og klare terroirviner. Svært ettertraktede viner - polet får av og til tak i noe, men de er stort sett forhåndsbestilt av restauranter. Dauvissats Petit Chablis kommer fra druestokker rett ved Les Clos og overgår det meste av kommunechablis. (2007)
Fèvre, William ** Les Clos (414) / Valmur / Preuses (389 - fruktig/elegant) / Vaudésir / Grenouilles / Bougros (356) / Bougros Côte Bouguerots (396 - best i vinmarken) / Blanchot (innkjøpte druer) Chablis 1 er cru:
Montée de Tonnerre (249) / Fourchaume Vaulorent (275) / Fourchaume / Montmains (219) / Vaillons / Les Lys / Beauroy / Vaugiraut
Chablis 1 er cru på innkjøpte druer:
Mont de Milieu (249) / Côte de Léchet / Vaucoupin
Chablis (170)
Champs Royaux Chablis (160)
Petit Chablis (149)
Domaine de Maladière ble etablert på 50-tallet av William Fèvre og har den største andelen grand cru-marker (15 ha av totalt 48 ha - 12 ha 1er cru). Gården var kjent for overeikede viner inntil den i 1998 ble solgt til champagnefamilien Henriot som også eier negocianthuset Bouchard. De ansatte vinmakeren Didier Séguier som har foretatt store endringer, bl.a. plukking og sortering for hånd, lav avkastning og en mer nennsom bruk av av gammel eik (5%). Skribenter som Serena Sutcliffe og Andrew Jefford og Dagens Næringsliv roser ham opp i skyene, mens Arne Ronold i Vinforum fremdeles er kritisk til fatbruken. De eier halve Bougrosvinmarken, og deres Côte Bouguerots er navngitt fra den nederste og bratteste delen og framstår som deres flaggskip. Merk at de beste vinene fra egne marker har Domaine William Févre på etiketten, mens viner laget på innkjøpte druer kun merkes William Févre. Medlem av UGCC. (2007)
Michel, Louis *** Les Clos / Vaudésir (350/28€) / Grenouilles (33€ - referansevinen i denne vinmarken) Chablis 1 er cru:
Montée de Tonnerre (14: 582- lagres som grand cru) / Fourchaume (266) / Montmains (214) / Forêts / Butteaux
Chablis (197)
Petit Chablis
5. generasjon Jean-Loup Michel på familiegården fra 1870 har 25 ha (grand cru-parsellene er små). De har ikke brukt eikefat siden 1970, så her er det ståltanker som gjelder. De bruker også utstrakt maskininnhøsting. Deres mål er å produsere rene, konsentrerte, mineralske, elegante og aromaintense viner med friskheten og frukten i behold, selv etter nødvendig lagring. (Skal du drikke cru-vinene i ung alder, bør de dekateres.) Hans sikreste kort er Grenouilles. (2007)
Raveneau, Bernard *** Les Clos (0,54 ha, superb terrior)
Valmur (0.75 ha) / Blanchot (0.6 ha)
Chablis 1 er cru:
Montée de Tonnerre Chapelot (11: 369 - ofte grand cru-kvalitet - 3,2 ha) / Vaillons (0,5 ha) / Mont Mains (0,35 ha) / Forêts (0,6 ha) / Butteaux (1,5 ha)
François Raveneau etablerte eiendommen i 1948 og utnyttet nedgangstider til å kjøpe en rekke flotte parseller. Det hersker neppe uenighet rundt at vinene herfra troner på toppen i Chablis - klassiske, finesserike, komplekse og holdbare. Sønnene Bernard og Jean-Marie og datteren Isabell driver gården i dag (François døde i 2000). De har 9,3 ha, og sverger til tradisjonell vinlaging med håndplukking, gjæring på ståltanker og forsiktig bruk av mest gamle fat. Svært ettertraktede viner - polet får av og til tak i noe, men da må du belage deg på å stille i kø. (2017)

Andre gode produsenter:

Adine, Christian Christian på Domaine de la Conciergerie har firedoblet sitt areal de siste 25 år og disponerer nå 20 ha. Han lager tre 1er cru uten bruk av ny eik - Montmains, Butteaux og Côte de Cuissy, og det er særlig den første som er verdt å merke seg. Datteren Marie--Gaëtan er med i driften. (2007)
Billaud-Simon Bernard Billaud har fornyet denne 20 ha gården og håndterer salget, mens nevøen Samuel står for driften. De har flotte parseller og sverger mest til ståltank for å produsere friske, finesserike viner med tydlig terroiravtrykk. Kunne strengt tatt blitt plassert i toppdivisjonen over. Tilhører tetskiktet blant grand cru-produsentene: Blanchots vielle vignes (548 - en av de beste i vinmarken), Les Clos (478), Preuses (462 - også her en av de beste i vinmarken) og Vaudésir (432), samt 1er cru Fourchaume (268 - litt eik), Mont de Milieu vieille vigne (282), Montée de Tonnerre (288), Mont de Milieu (258), Les Vaillons (235) og vanlig Chablis (176). Vielle vignes-vinene er lagret på eik. Det samme er hans Chablis Tete d'Or (190), en elegant områdetypisk standardchablis . (2007)
Bouchard, Pascal Pascal og kona Joëlle driver dette 33 ha vinhuset som er basert på Joëlles arv fra sin far André Tremblay i 1979. Cru-vinene gjæres og lagres i en kombinasjon av eikefat og ståltanker. De produserer Les Clos (40€), Vaudésir (30€) og Blanchot (30€) grand cru, samt 1er cru Mont de Milieu (14€), Montmains (14€), Fourchaume (14€ - også i en vielles vignes-utgave til 17€) og Beauroy (13€). Driver også négociantvirksomhet, og sønnen Romain har vært med siden 2000. Medlem av UGCC. (2007)
Brocard, Jean-Marc Jean Marc startet i 1973 med 1 ha innleid av svigerfar. I dag disponerer han og sønnen Julien 180 ha i Chablis og sydover i Burgund, samt at de driver en stor négociantvirksomhet - totalt ca 1,8 mill. flasker årlig hvorav mye er på innkjøpte druer. Jean-Marc er en svoren ståltanktilhenger og beveger seg i retning av økologiske og biodynamiske metoder. Er kjent for syrestramme og slanke viner av gjennomgåede god kvalitet, og har et bredt utvalg i Norge. Produserer bl.a. Les Preuses (45€), Les Clos (35€), Vaudésir (390/29€) og Bougros (29€) grand cru, samt 1er cru Montée de Tonnerre (256/21€), Vaulorent (242/21€), Butteaux (21€), Fourchaume(17€), Montmains (232/14€) og Veau de Vey (210/14€). Han har også noen "geologiske" chardonnay-serier som du kan studere nærmere på web-siden. (2008)
Collet, Jean 3. generasjon Gilles jobbet sammen med sin far Jean fra 1979 og har siden hans død i 1996 hatt ansvaret for denne 34 ha gården. Han har 0,51 ha grand cru i Valmur, med desto større 1er cru-parseller i Montée de Tonnerre (180), Montmains og Vaillons (9,6 ha), samt litt i Mont de Milieu. Han bruker både ny og gammel eik (bl.a. store 228-liters barriques) og ståltanker i forskjellige kombinasjoner. Kan være litt varierende avhengig av årgangen. Er også kjent for sin fine Petit Chablls (133). Medlem av UGCC. (2007)
Dampt-Defaix Daniel Dampt inkorporte sin svigerfar Jean Defaixs gård i sin egen i 1985, og de har i dag 26 ha. Har en serie med fine ståltankproduserte 1er cru-viner (13 ha): Fourchaume, Vaillons, Les Lys, Côte de Léchet og Beauroy. (2007)
Dauvissat, Jean et Sébastien Jean og hans sønn Sebastian (fetter til Vincent Dauvissat) driver denne 10 ha familiegården fra 1899. De produserer Preuses grand cru og 1er cru Vaillons Vielles Vignes (begge delvis gjæret/lagret i ny eik), Vallions, Séchet og Montmains (hovedsaklig ståltank). Kjent for vellagede og konsentrerte viner og de plukker mye av druene for hånd. (2007)
Defaix, Daniel-Etienne Daniel Defaix besitter en av de eldste gårdene i Chablis, Vieux Château, og har 26 ha i sentralsonen. Han praktiserer en egenutviklet produksjonsprosess basert på gamle metoder uten bruk av eik (les mer på deres websider), og de lagringsdyktige cru-vinene slippes av den grunn ikke før etter 4-6 år i deres kjeller. Resultatet er et litt atypisk uttrykk, men gjennomgående flotte, fete, konsentrerte, smøraktige og lagringsdyktige viner som ligger i det øvre kvalitetsskiktet. De lager Grenouilles (41€) og Blanchot (41€) grand cru, 1er cru Vaillon (23€), Les Lys (289/23€) og Côte de Léche (225/23€), samt de flotte Chablis Vieilles VIgnes (195/13€) og Très Vielles Vinges. Den siste lagd på druer fra 30-70 år gamle stokker. Daniel lager også den eneste rødvinene i Chablis, Bourgogne Rouge, laget på chardonnaydruer. Ikke spesielt god, så ikke bestill denne dersom du besøker deres restaurant. Daniel besitter også verdens største samling av gammel Chalbis. (2007)
Droin, Jean-Paul & Benoît Sjefsvinmaker Benoît har drevet sammen med sin far Jean-Paul siden 1999, og er 14. generasjon på denne gården som har vært i familiens eie siden 1620. De har 25 ha spredd på førsteklasses vinmarker. I 1986 gjeninnførte de som en av de første gjæring og lagring på eik, ny til grand cru, og deretter brukes fatene til 1er cru. De var kjent for svært overeikede viner, men Benoît har justert oppskriften i retning av mer moderat bruk. De anvender også utstrakt maskinhøsting unntatt på gamle stokker. På sitt beste leverer de svært vellagde viner. Grand cru Les Clos (375), Valmur, Vaudésir, Grenouilles og Blanchot, samt 1er cru Montée de Tonnerre (235), Fourchaume (mye eik), Mont de Milieu, Montmains, Vaillons, Côte de Léchet, Vaucoupin og Vosgros. (2007)
Drouhin, Joseph Joseph Drouhin etablerte dette négocianthuset i Beaune i 1880, og hans barnebarn Robert satt ved roret fram til 2003 da han "pensjonerte" seg til styreleder og lot sine 4 barn overta driften. Sjefsønolog Laurence Jobard har vært med siden 1973 (en av de første kvinnelige ønologer som ble tatt inn i varmen). Halvparten av deres viner kommer fra egne marker, og det dyrkes etter biodynamiske prinsipper. I Chablis har de 40 ha hvorav 10 er fordelt på Les Clos og Vaudésir grand cru og 1er cru Montmains, Vaillons og Sécher. De plukker for hånd og bruker gammel eik på sine grand cru. De lager elegante og konsentrerte viner som tåler noen år i kjelleren. Medlem av UGCC. (2007)
Duplessis, Gérard et Lilian Tradisjonalisten Gérard og sønnen Lilian på Caves Duplessis lager supre litt rustikke viner for videregående Chablisentusiaster fra sine 7,5 ha - komplekse og fyldige med sterk egenkarakter og som er tiltenkt et langt liv. Les Clos i gode år tåler tiår og bør få minst 10 år i kjelleren. Gérards kvalitetsoppfatning er så streng at de selger halvparten av drueavlingen til andre produsenter, bl.a. alt i Les Epinottes (deres egen Vaillons kommer fra Châtains). Lilian overtok ansvaret i 2007, og følger i sin fars fotspor. Som unge har vinene en kraftig mineralstruktur, masse syre og fat som må integreres. De plukker Les Clos for hånd, bruker en kombinasjon av ståltank og gamle fat (Les Clos får litt ny eik) og flaskelagring før salg. De produserer Les Clos grand cru (360/22€ - 0,36 ha) og 1er cru Montée de Tonerre (233/11€ - 1,2 ha 50 år gamle stokker), Fourchaume (233), Montmains (233 - mildest, ansees som den beste i vinmarken) og Vallions (233 - 45 år gamle vinstokker, kraftig vin), samt Chablis (217/7€). Det sier litt om fordeler ved Vinmonopolet at Duplessis er så tilgjengelig i Norge. (2008)
Durup, Jean / Château de Maligny Jean Durup holder til i Paris, men sønnen Jean-Paul styrer det stadig ekspenderende vinhuset. De tilhører ståltankklanen, og på det beste kan de lage elegante og florale viner, men mye er også enkelt og ordinært. Hovedsetet Château de Maligny ligger som navnet tilsier i Maligny, men de har flere gårder i porteføljen - Domaine de l’Églantière, Domaine de Pauliére og Domaine de Valéry. I alt disponerer de 170 ha inkludert en del 1er cru-parseller i Montée de Tonnerre (215), Fourchaume (221 - 17 ha hvorav 13 i l'Homme Mort), Montmains og Vau-de-Vey (15 ha). Vinene selges ofte under gårdsnavnene de sogner til. (2007)
Fèvre, Nathalie & Gilles Gilles Févre med langt Chablisstamtre og hans ønologutdannede kone Nathalie disponerer 40 ha med vinmarker. De var tidligere en viktig leverandør av Les Preuses til La Chablisienne (Nathalie jobbet der), men bygde egen kjeller i 2004 (små ståltanker) og tapper nå under eget navn. De bruker en blanding av stål og fat, og er flotte representanter for den nye generasjon som satser på egen distribusjon. Chablis Grand Cru Les Preuses (400), 1er Cru Fourchaume-Vaulorent (250) og Fourchaume (250- kun ståltank), samt Chablis. De har også 0,5 ha i Mont-de-Milieu. (2008)
Geoffroy, Alain Alain holder til i Beines på familiegården fra 1850. Fra sine 45 ha lager han friske og typeriktige chablis der de beste har et lagringspotensial. I vinporteføjen finner vi Les Clos grand cru og 1er cru Fourchaume, Beauroy (også i vielles vignes-utgave) og Vau Ligneau. Eik brukes bare på Le Cols og vielles vignes. (2007)
George, Domaine Domaine George i landsbyen Courgis forlot kooperativet La Chablisienne i 1996 og solgte deretter sin vin til Brocard. De har nå startet opp for seg selv etter at sønnen Jonathan har sluttført sine ønologstudier i Beaune. Geir Sviland i Better Wines har tatt inn Chablis 1er Cru Beauregards (240) og Montmains (240), samt Chablis Vielles Vignes (170), alle mottatt med ovasjoner av Dagens Næringsliv. (2008)
Grossot, Corinne et Jean-Pierre Etter at 3. generasjon Jean-Pierre overtok den 18 ha store Domaine Grossot i Fleys etablert i 1910, har kvaliteten økt betraktelig. Han lager den beste vinen fra 1er cru-marken Vaucoupin (234) - fyldig, tørr, intens og rik og med et lagringspotensial på grand cru-nivå. Han har også skåret høyt for sin Les Forneaux, og han bruker 30% 1er cru-druer i sin standardchablis. Han har også parsell i Mont de Milieu. Jean-Pierre høster for hånd, lager moderne viner og bruker kun litt eik i Vaucoupin. Han lager også en flott Chablis Cuvée la Part des Anges med skjønnsom eikebruk. (2007)
La Chablisienne Cave Coopérative La Chablisienne er et av de beste kooperativene i Frankrike og omsetter 26% av all vin som produseres i Chablis, samt ca. 1/3 av Petit Chablis. De ble etablert i 1923 og samler under seg ca. 300 produsenter og eier også selv flotte cru-parseller. Bøndene er underlagt strenge regler for dyrkingen og leverer ferdig presset druemost som så viderebearbeides sentralt, delvis ved bruk av eikefat og i senere tid en tilnærming til en mer tradisjonell stil. De lager vin fra alle grand cru-markene med unntak av Valmur, og er for øvrig reresentert i alle distriktene i Chablis. Mange av deres produkter er på Vinmonopolets liste, og gjennomgående lager de fine viner i en litt brukervennlig stil til pene priser. Grand cru Les Clos, Preuses, Grenoulles (380 - 7,2 av totalt 9,4 ha i denne vinmarken sorterer under La Chablisienne), flaggskipet Château de Grenouilles (fra de eldste vinstokkene øverst i vinmarken) og 1er cru Fourchaumes l'Homme Mort (240) og Montmains kan være gode kjøp. Den typeriktige Chablis Cuvée LC (170) er jo en standardtraver her hjemme og i Sverige. De gir også ut noen av vinene under gårdsnavn, men de er like fullt produsert sentralt. (2007)
Laroche 5. generasjon Michel Laroche styrer dette familiehuset fra 1850 som de siste 30 år har vokst fra 6 til 130 ha, samt oppkjøp i Syd-Frankrike og Chile. De kombinerer tradisjonelle og moderne metoder - bruk av gamle eikefat både under gjæring og modning av cru-vinene, samt bruker skrukork på sine viner, også på toppviner. Flaggskipvinen er Les Blanchots Réserve de l'Obience grand cru (79€, opptil 33% ny eik). Videre lager de Les Clos (500/54€ - moderne, svært eiket beregnet på det amerikanske markedet) og Blanchots (460/42€), samt 1er cru Fourchaume vielles vignes (260/28€), Vaillons vielles vignes (24€), Montmains (22€), Beauroy (21€( og Vau-de-Vey (21€). Den ueikede og klassiske Chablis St. Martin (180/14€ - blanding av druer fra 10 landsbyer) er også verdt å merke seg. De driver Laroche winebar & restaurant i landsbyen, der de har et flatt påslag på 10€ på sine viner, samt butikkutsalg ved siden av (som du ser over har de ganske stive priser lokalt). Medlem av UGCC. (2007)
Long-Depaquit / Albert Bichon Beaune-négocianten Maison Albert Bichot har eid denne 62 ha gården med parseller i 5 grand cru-vinmarker siden 1971. De driver organisk og med forsiktig bruk av eik, og lager fine viner, særlig på grand cru-nivå. De eier en egen 2,35 ha monopolparsell, La Moutonne (475), det meste ligger i Vaudésir, resten i Preuses, og som de får selge som grand cru under sitt eget parsellnavn. Den var ueiket fram til 2001, og Arne Ronold er skeptisk til at de har gått over til fatbruk. Videre lager de Grand cru Les Clos (369 - litt eikepreget), Les Preuses (348 - også litt eikepreget ), Vaudésir og Blanchots, samt 1er cru Montée de Tonnerre (267), Vaillons, Les Lys, Beugnons og Les Vaucopins (238). Medlem av UGCC. (2007)
Malandes Lyne og Jean-Bernard Marchive på Domaine de Malandes etablerte seg i 1986 og har 25 ha som stammer fra Tremblayfamilien (der Lyne kommer fra), hvorav 1 ha i Vaudésir. De bruker ikke eik i produksjonen og er kjent for god kvalitet på sine viner. De produserer grand cru Les Clos (379) og Vaudésir, 1er cru Fourchaume, Montmains (199), Côte de Léchet og Vau-de-Vey (189). (2007)
Martin, Jean-Claude Jean-Claude og Jacquelin rustet opp familieeiendommen fra og med 1981, og med sine 13 ha lager de ueikede Chablis med utgangspunkt i biodynamiske prinsipper. Norske vinskribenter er litt uenig om kvaliteten her - Dagens Næringsliv kaller produsenten en liten sensasjon, mens Vinforum er ganske avmålt. Du får dømme selv, men prisene er det i alle fall ingen ting å utsette på: 1er cru Montmains (186), Les Forets (186) og Beauregard (206). (2007)
Moreau, J. & FIls Jean Joseph Moreau etablerte seg som negociant i 1814, men det berømte negociantfirmaet ble i 1976 (50%) og 1985 solgt til brennevinsgiganten Allied Domecq, og i 1997 ble det solgt videre til negocianten Jean-Claude Boisset i Nuits Saint-Georges. I 2002 mistet de rettighetene til å produsere og distribuere fra de flotte grand og 1er cru-vinmarkene til eiendommen Domaine Moreau (som Moreaufamilien hadde beholdt - se Lois og Christian Moreau under). Dette skapte problemer for firmaet, og leder Philippe Dry har jobbet hardt for å kompensere tapet gjennom et tett samarbeid med de 15 beste av deres 40 drueleverandører for å utvikle en Réserve-serie med kvalitetsvin (Grand Cru Cuvée Joyau og 1er cru cuvée Joyau). I tillegg selger de i sin Classic-serie grand cru fra alle syv appelasjonene (Les Clos (381) / Valmur (376)), samt åtte 1er cru-viner hvorav Vallion (230) er best. De fleste vinene produseres på ståltank i en klassisk stil, men får ganske ganske lunken omtale fra kritikerne. (2007)
Moreau, Lois 6. generasjon Lois returnerte fra studier og arbeid i USA i 1994 og etablerte sitt dynamiske Domaine Louis Moreau sammen med faren Jean-Jaques. Han har i dag 120 ha med vinmarker: den 50 ha store familieeiendommen Domaine Moreau med sine flotte grand og 1er cru-marker (Moreau-familien etablerte to selskaper, Louis og Christian, og fra 2002 overtok de produksjonen av vin fra sine egne vinmarker - se J. Moreau over), Domaine de Biéville nord for Vivieres (65 ha på samlet område) og Domaine de Cèdre Doré sør for Vivieres (de to siste produserer kommunechablis). I sine produksjonslokaler i Beine starter de ofte økologisk dyrkede druene i ståltank, men grand cru-vinene og 1er cru Vallions er litt innom 1-3 år gammel eik. De har hele 3,2 ha i Les Clos (350), heri supermonompolparsellen og flaggskipet Clos des Hospices (475 - deler med Christian, men de signerer hver sin), samt parseller i Vaudésir (329), Valmur og Blanchot. Videre 1er cru Vaillons (240) og Les Forneaux (230, inklusive en parsell i Morein), samt den beste parsellen i Vau Ligneau (Vaulignot - 195). Medlem av UGCC. (2007)
Moreau, Christian Se de to avsnittene over for historikken. Christian kom hjem fra mange år i Canada i 1972 og lærte så vinlaging av sin far. Etter mange år i J. Moreau & Fils startet han for seg selv på 90-tallet, og har lyktes godt, ikke minst pga. de flotte vinmarkene fra familien. Han er kjent for en fruktig litt mer eikepreget stil enn Louis (han gjærer også på eik), og produksjonen er preget av kompromissløs kvalitet og kontroll. Som Lois lager han Les Clos (377), heri fra supermonopolparsellen og flaggskipet Clos des Hospices (deler med Louis, men de signerer hver sin), samt parseller i Vaudésir (379), Valmur (380) og Blanchot. Videre 1er cru Vaillons (241), som han også lager i en Cuvée Guy Moreau fra gamle stokker plantet av hans far Guy i 1934. Sønnen Fabian er med i driften. (2007)
Pinson Brødrene Laurent and Christophe Pinson driver denne 11 ha familiegården med aner tilbake til 1640. Seriøs produsent som sverger til høsting for hånd og lagring i gammel eik. Produserer grand cru Les Clos (497 - tradisjonell, litt ny eik) og 1er cru Vaillons, Mont de Milieu (259), Montmains (237), La Forêt (223) og Vaugiraut. Flott produsent som lager elegante viner. (2007)
Pommier, Denis Denis og Isabelle Pommier i Poinchy startet med en arv på 2,5 ha i 1990 og har i dag 11. Bruker både ståltank og fat. De lager 1er cru Beauroy, Fourchaume og Cöte de Léchet (235), vanlig Chablis (160) og Petit Chablis (147). Det er særlig den siste som det er verdt å merke seg her hjemme. Dersom du er ute etter en rimelig matchablis, er dette i gode årganger usedvanlig kvalitet til Petit Chablis å være - fyldig og mineralrik. Den har faktisk godt av et par-tre år i kjelleren, eller et par timer på karaffel. (2008)
Race, Laurence et Denis 3. generasjon Laurence og kona Denis på Domaine Race har 15 ha og tilhører ståltankprodusentene helt uten bruk av eik. De lager en kraftig grand cru Blanchot, og elegante 1er cru fra Montmains, Vaillon og Mont de Milieu. (2007)
Régnard, Maison Gammelt négocianthus etablert av Zephir Régnard i 1860 som i 1984 ble kjøpt av Baron Patrick de Ladoucette (Pouilly-Fumé-mogul). De overtok også Albert Pics gård, og bestitter således egne cru-marker. I sin porteføje har de alle 7 grand cru-vinene, samt 1. cru Vaillons (260), Montmains, Fourchaume, Montée de Tonnerre og Mont de Milieu. I gode år lager de også blandingscuveen Grand Régnard (266). Produserer uten bruk av eik, særlig til restauranter i Frankrike . (2007)
Robin, Guy Guy og Jean-Pierre Robin har 22 ha hvorav 4 ha i fem grand cru-marker (Les Clos, Vaudésir, Valmur, Blanchot og Bougros) og 8 ha i fire 1er cru-marker (Montée de Tonnerre, Mont de Milieu, Montmain og Vaillon). Kjent for svært variabel kvalitet, men det er verd å merke seg at de eier en stor andel av Valmur, og de lager tidvis gode utgaver derfra i en tradisjonell stil med lagring i gammel eik. (2007)
Servin Servinfamilien har vinhistorie i Chablis tilbake til1654, og siden 1998 har François Servin drevet familiebruket på 32 ha. De er kjent for sen innhøsting, en litt fruktig, rund og for toppvinenes vedkommende, en varierende eikepreget stil med gjæring og lagring på gamle fat. De har grand cru Les Clos (399), Blanchot (379), Preuses (379), Bourgos, samt 1er Cru Montée de Tonnerre (ueiket), Vaillons (225), Forêts og Butteaux. Merk også Chablis Cuvée Massale (195) fra gamle uklonede stokker, en vin i toppskiktet under cru-nivået. Medlem av UGCC og plukker således for hånd. (2007)
Simonnet Domaine Simmonet drives av Laurent Simmonet, men firmaet som i 2003 ble solgt til Lois Latour, består også av det kjente negocianthuset Simonet-Fèbre. Vinene selges fortsatt under egen label. De bruker ikke eik og håndplukker kun grand cru. TIlhører ikke toppskiktet, og her hjemme har de solgt grand cru Preuses (440), samt Chablis (158) og Petit Chablis (146). (2007)
Tremblay, Gérard Gérard er 5. generasjon på dette 33 ha store familiebruket i Poinchy, hvorav 10 ha 1er cru. Kun Vaudésir håndplukkes, gjæring skjer på ståltank, mens lagring skjer delvis på eikefat. Kraftige, fyldige og litt rustikke viner. Det særlig hans 1er cru Fourchaume Vieilles Vignes (229 - ikke eiket) som er verdt å merke seg, normalt den beste utgaven fra denne vinmarken. I tillegg til gand cru Vaudésir (369) fra en liten parsell (0,62 ha), produserer han også 1er cru Montmains (flott vin), Côte de Léchet (200), Beauroy og en vanlig Fourchaume (200). Hans Chablis Vielles Vignes er også gjerne et godt kjøp. Sønnen Vincent er med i driften. Medlem av UGCC. (2007)
Tribut, Laurent Laurent er en av de nye stjernene i Chablis som det er verdt å merke seg til tross for begrenset vinmarkkapasitet. Han er nemlig en av de minste produsentene med kun 5 ha, og startet opp med å lagre sine viner i kjelleren til svogeren Vincent Dauvissat der han jobbet før han etablerte seg i 1987. I 1994 bygde han sin egen kjeller i Poinchy der Tremblay også holder til. Han har ingen grand cru, men små parseller i 1er cru Montmains (0,2 ha - magnum 530), Côte de Léchet (242) og Beauroy (239). Han satser på lav avkastning, håndplukking, gjæring i emaljerte tanker og forsiktig bruk av gamle små eikefat under lagringen. Intense, mineralske og lagringsdyktige viner med klare assosiasjoner til sjø og østers - og Dauvissat. Merk også hans vanlige Chablis (191) som i gode årganger holder 1er cru-nivå med 10 års lagringspotensial, og som går for å være den beste kommunevinen du kan få her hjemme. (2007)
Vauroux / Olivier Tricon Olivier Tricon fikk i 1999 ansvaret for familieeiendommen Domaine de Vauroux som onkelen kjøpte i 1956. Mesteparten av deres 30 ha er kommunevinmarker, men har også noen parseller i grand cru Bougros og 1er cru Montmains (204) og Montée de Tonerre. De fruktige og konsentrerte vinene gjærer i ståltank, og Bougros får litt eik. Hans Chablis Vielles Vignes (177) har også vært listeført her hjemme. I tillegg har han sin egen 6 ha gård med kommunechablis og driver négociantvirksomhet under navnet Maison Olivier Tricon. (2007)

1er cru-vinmarker
1er cru-systemet i Chablis er komplisert og vinmarksnavn skrives forskjellig. De 40 1er cru-markene er spredt over 17 "områder" (ofte med landsbytilknytning) som i realiteten er navnet på den mest kjente vinmarken. De omkringliggende vinmarkene innen et område har lov å kalle seg det samme som den mest kjente vinmarken. Flere av de 40 er igjen underdelt i mindre vinmarker med eget navn (lieux-dits - totalt 78). Sett fra produsentenes kommersielle interesser er jo det å bruke navnet på den beste vinmarken forståelig, men for oss forbrukere bidrar det til større usikkerhet om hvor vinen faktisk kommer fra. Merk at det unntaksvis også selges 1er cru uten vinmarksnavn (f.eks. La Chablisienne), som da er en blanding fra flere vinmarker.

De beste ligger i kjerneområdet rundt landsbyen Chablis (nabomarker i kursiv er de beste ved siden av hovedmarken). De øvrige i kursiv representerer vinmarker der du også kan finne gode viner som ofte er mindre konsentrerte/distinkte/mineralske, mer fruktige og modnes tildligere. Jeg har delt dem i to hovedgrupper, men merk at det er store forskjeller i kvalitet og uttrykk innen det enkelte område avhengig av produsentens metoder og seriøsitet. Størrelsen på det enkelte område (alle vinmarkene) i hektar og beliggenheten i kommunen står i parantes.

Hovedvinmark/områdenavn Enkeltvinmark som kan bruke områdenavnet Karaktertrekk
De beste vinområdene/vinmarkene rundt landsbyen Cablis:
Montée de Tonnerre (43/øst) Chapelot, Pied d'Aloue, Côte de Bréchain Den beste 1er cru-marken. Rik på østers. Kraftfulle viner med terroir og stor lagringsevne.
Fourchaume (112/nord) Vaupulent, Vaulorent, Côte de Fontenay, l'Homme Mort, På høyde med Tonnerre. Aromatiske og tilgjengelige, de beste stor lagringsevne.
Mont de Milieu (34/øst)   Blant de beste. Lettere og mer elegant enn Montée de Tonnerre, men intens og stor lagringsevne.
Montmains (98/vest) Forêts (brukes ofte alene), Butteaux Klassisk mineralsk chablis som bør lagres før bruk. Mange gode produsenter.
Vaillons (116/vest) Séchet, Les Lys, Châtains, Beugnons, Mélinots, Roncières, Les Epinottes Elegante, fruktige, fyldige og tilgjengelige. Rik på østers, særlig Les Lys.
Øvrige vinområder/vinmarker (sortert etter himmelretning og avstand fra sentralområdet):
Vaucoupin (42/øst)   FIn vinmark med kraftige og litt rustikke viner.
Les Forneaux (14/øst) Morein, Côte de Prés Girots Kraftfulle og litt rustikke viner.
Berdiot (1/øst)    
Côte de Vaubarousse (2/øst)   Nabomarken til Berdiot.
Vosgros (16/sør) Vaugiraut Liten vinmark, så vanskelig å komme over. Solide terroirviner.
Côte de Jouan (6/sør)   Når ikke opp til Les Beauregards litt lengre sør.
Chaume de Talvat (sør)   Egentlig bare en del av Côte de Jouan.
Les Beauregards (21/sør) Côte de Cuissy Flott vinmark - smaksrike, kompakte og litt rustikke terroirviner med smak av moden frukt.
Côte de Léchet (37/vest)   Flott vinmark nær sentralområdet. Elegante og fruktige viner på den litt lettere siden.
Beauroy (42/vest) Troêsmes, Côte de Savant Nord for Côte de Léchet. Kraftige og rike viner.
Vau-de-Vey (10/vest) Vaux Ragons Noe tvilsomt om Beine-området burde vært 1er cru. Mer bra kommunevinkvalitet.
Vau Ligneau (17/vest)   Noe tvilsomt om Beine-området burde vært 1er cru.

chablis